Svet
25 ogledov

Okužena tudi avstrijska medicinska sestra

Ošpice EPA
Po okužbi z ošpicami študentke medicine panika tudi v Gradcu. Zaradi nizke precepljenosti v Avstriji strah pred epidemijo.

V otroški bolnišnici v avstrijskem Gradcu se je z ošpicami okužila študentka, ki je v bolnišnici opravljala prakso za medicinsko sestro. Bodoča medicinska sestra, ki je delala v ambulanti, je bila v stiku z med 150 in 170 malimi pacienti, poroča Kurier. Isti otrok je okužil še enega zaposlenega v tej bolnišnici. 

Bolnišnično osebje je konec tedna tako skušalo kontaktirati vse starše otrok, ki so bili v stiku z okuženo sestro. Ugotovili so, da naj bi bilo med njimi 40 takih, ki niso cepljeni, kar nekaj jih je za cepljenje še premajhnih. Bojijo se, da se bo bolezen razširila in da bo zbolelo nekaj deset otrok.

Precepljenost okoli 80 odstotna

V Avstriji, kjer cepljenje otrok ni obvezno, je pa priporočljivo, je precepljenost proti ošpicam okoli 80 odstotna, veliko otrok pa je dobilo le eno dozo cepiva, ki po zagotovilih strokovnjakov, pomeni le 95 odstotno zaščito.

Cepljena ni bila nitii okužena pripravnica, zato so predstavniki zdravstvenega zavoda že zahtevali razpravo o obveznem cepljenju zdravstvenih delavcev.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.