Slovenija
179 ogledov

Okužili so se s salmonelo, petletnik umrl

jajca Anže Petkovšek
Petletni deček je umrl, dve njegovi sestri in starša se zdravita na infekcijski kliniki.

Hrvaški Jutarnji list poroča o družinski tragediji, ki se je zgodila zaradi okužbe s salmonelo. Petčlanska družina iz Bregane, ki leži ob hrvaško-slovenski meji pri mejnem prehodu Obrežje, je v trgovskem centru kupila jajca, uvožena s Poljske. Zaradi okužbe je umrl petletni deček, medtem ko sta njegovi dve mladoletni sestri ter starša v bolnišnici. 

Dečka našli mrtvega

Nujna medicinska pomoč, ki je prišla v hišo družine, je lahko le potrdila smrt dečka. Sosedje so za medije povedali, da so dečka zjutraj mrtvega našli v postelji. "Prišli so reševalci, poskusili so z oživljanjem, a bilo je prepozno," je povedal sosed. "Ves kraj je v šoku."

V kliniki potrdili okužbo s salmonelo

Predstojnica Klinike za infekcijske bolezni Dr. Fran Mihaljević Alenka Markotić v Zagrebu je potrdila, da so v torek sprejeli štiri paciente, dva mladoletnika in dva odrasla, ter da je njihovo zdravstveno stanje stabilno in nihče od njih ni življenjsko ogrožen. 

Pri otrocih so dokazali salmonelo, za starše pa izvide še čakajo. Najmlajši otrok, ki je preminul, ni bil prepeljan v njihovo ustanovo, ker so ga našli že mrtvega, zato razlog smrti še ni potrjen. Rezultati bodo znani po opravljeni obdukciji. 

Sanitarni inšpektorji na terenu

Jutarnji še piše, da je družina kupila jajca, domnevno uvožena s Poljske, v trgovskem centru. "Jajca so bila umaknjena s polic še isto jutro, ko se je razvedelo za tragedijo," so neuradno izvedeli pri časniku in dodali, da uradno tistega dne sicer še ni bilo znano, ali se je deček, ki je umrl, okuži s temi jajci. V soboto naj bi zdravstvena inšpekcija že potrdila, da so bila jajca, ki so jih našli v hladilniku družine, okužena. 

S situacijo je seznanjeno tudi hrvaško ministrstvo za zdravje, ki je na teren poslalo sanitarne inšpektorje. Minister za zdravje Dario Nakić je potrdil, da je družina iz Bregane hospitalizirana ter da je en otrok umrl. Več za zdaj ni komentiral, saj čaka na rezultate pregleda inšpektorjev.

Po pisanju Jutarnjega je družina jajca dva dni pred okužbo kupila v Samoboru.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • Igor Đukanović 18:15 17.oktober 2016.

    Če bi starša bila vegana in bi se zastrupitev zgodila z veganskimi jajci (zdravo hrano, ki izgleda kot jajca in ima okus po jajcih), bi zdaj več ne bila v bolnici ampak že v priporu.

  • kapibara 14:02 17.oktober 2016.

    Hodi v takega..

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 12:16 17.oktober 2016.

    O tem kako je jajca zaužil pa nič?Zdej bodo jajca stran vrgl pa čeprav so prekuhana čist vredu? Evforija.Naj pregledajo želodec preminulega pa da vidjo če so starši premal skuhal jajca.Tle ni izključena krivda staršev ki ...prikaži več bi lahko z morebitnim neodgovornim ravnanjem posredno nehote dopustili da pride do nesreče.