Svet
10 ogledov

Olmert končuje pot

ehud olmert afp Žurnal24 main
Izraelski premier Ehud Olmert je sporočil, da ne bo sodeloval na septembrskih volitvah, na katerih bo njegova stranka Kadima izbirala novo vodstvo, in bo odstopil s položaja predsednika vlade.
 
 

Odločil sem se, da ne bom sodeloval na volitvah, niti se ne bom vmešaval.

Ehud Olmert

 
Kot je pojasnil Ehud Olmert, na strankarskih volitvah, napovedanih za 17. september, ne namerava sodelovati. Ko bodo člani stranke izvolili novo vodstvo, pa namerava Olmert tudi odstopiti s položaja premierja in tako omogočiti, da novi vodja Kadime oblikuje novo izraelsko vlado.

Sum korupcije
Olmertova nepričakovana napoved predstavlja vrhunec političnega viharja, ki je izbruhnil, ko je izraelska policija maja sprožila preiskavo zaradi suma, da je Olmert še kot župan Jeruzalema od nekega ameriškega poslovneža prejemal visoke vsote denarja in na ta način financiral ne le svoje volilne kampanje, ampak tudi razkošen življenjski slog.

Sicer je 62-letni Olmert priznal, da je prejel denar od Morrisa Talanskega, a hkrati zanikal, da bi šlo pri tem za nezakonito dejanje oziroma korupcijo. Talansky je maja izjavil, da je Olmerta zalagal z ovojnicami, polnimi denarja, s katerim je plačeval svoje izlete v ZDA ter kampanje ob volitvah za župana Jeruzalema in za poslanca Kadime v knesetu.

Obtožnica še pod vprašajem
Državni tožilec Moše Lador je minuli teden sporočil, da se bo v kratkem odločil, ali bo proti Olmertu vložil obtožnico. Zaradi odmevne preiskave oziroma že kar šestih ločenih preiskav in utemeljenega suma korupcije so postali pozivi Olmertu k odstopu vse pogostejši, tako s strani medijev in opozicijskih strank kot tudi iz vrst njegove lastne stranke in vlade.

Za glavno kandidatko za naslednico Olmerta na čelu Kadime in izraelske vlade velja sedanja zunanja ministrica Cipi Livni. Za ta položaj naj bi se sicer potegovala še minister za promet Šaul Mofaz in minister za javno varnost Avi Dihter.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.