Svet
7 ogledov

Olympusove delnice izgubile že 75 odstotkov

Olympus Reuters
Delnice japonske družbe Olympus, ki jo je prizadel škandal zaradi prikrivanja izgub, so se od 13. oktobra pocenile že za 75 odstotkov.

V zadnjih dneh je svoje deleže občutno znižalo več lastnikov družbe. Ob tem pa so se pojavili pozivi, naj se v podjetje vrne odstavljeni glavni izvršni direktor podjetja Michael Woodford.

Vrednost delnic Olympusa je v četrtek zdrsnila za 16,33 odstotka, potem ko je Mitsubishi UFJ Trust and Banking svoj delež v japonskem podjetju znižal s 3,77 odstotka na 1,44 odstotka. Že dan pred tem je svoj delež z 8,18 odstotka na 5,11 odstotka znižal večji delničar Nippon Life Insurance, ki je kot razlog navedel "tveganja", poročajo tuje tiskovne agencije.

Tokijska borza je prejšnji teden Olympus opozorila, da ga bo izključila iz trgovanja, če ne bo do 14. decembra objavil poročila o poslovanju, z objavo katerega že zamuja.

Proizvajalec fotoaparatov in diktafonov Olympus je na začetku novembra priznal, da je prikrival velike izgube. Gre za eno največjih računovodskih prevar v zgodovini Japonske, izgube pa bi lahko po ocenah japonskih medijev dosegle več kot sto milijard jenov (946 milijonov evrov).

Preiskuje jih tudi FBI

Olmypus naj bi izgube pridelal z naložbami v vrednostne papirje z začetka 90. let preteklega stoletja, prikril pa naj bi jih med drugim s pomočjo dragih prevzemov podjetij, ki nimajo veliko skupnega z Olympusovo osrednjo dejavnostjo. Škandal je razkril zdaj že nekdanji glavni izvršni direktor podjetja Woodford, ki je dokumente o tem predal tudi pristojnim organom v Veliki Britaniji. Primer naj bi preiskoval tudi ameriški Zvezni preiskovalni urad (FBI).

Woodforda so zaradi odpiranja te problematike 14. oktobra, po le šestih mesecih vodenja družbe, razrešili, uradno zaradi nesoglasij glede upravljanja in strategije družbe.

S to potezo pa se številni nikakor ne strinjajo. Nekdanji član upravnega odbora Olympusa Kodži Mijata, sicer član Olympusovega odbora med letoma 1995 in 2006, je tako napovedal spletno peticijo, s katero bo japonsko podjetje poskušal prepričati, naj Woodforda pripelje nazaj. Kot je pojasnil, želi Olympus pripraviti do javnega opravičila Woodfordu, prav tako pa bi mu morali znova ponuditi sedež glavnega izvršnega direktorja.

"Ne glede na to, kako gledate na zadevo, je edini človek, ki je ravnal prav, on," je pojasnil 70-letni Mijata.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.