Svet
21 ogledov

Omejen dostop do bencina na silvestrovo

Iznajdljivi posamezniki so se domislili protesta na način, da vsakič natočijo le Žurnal24 main
V Franciji bodo oblasti na novoletni večer omejile dostop do bencina in drugih goriv. Želijo preprečiti tradicionalno požiganje avtomobilov.

Prodajo goriva bodo strogo nadzirali. Mladi Francozi od začetka 90. let prav tekmujejo v tem, katero mesto bo zabeležilo največ požigov avtomobilov. V želji zajeziti tekmovalnost mladine je policija lani izjavila, da podatkov o številu uničenih avtomobilov ne bo več objavljala, tako da uradne lestvice "najuspešnejših" mest ne bo več mogoče sestaviti.

Poleg tega je notranji minister Claude Gueant policiste pozval, naj novoletno rajanje v noči s sobote na nedeljo spremljajo "z največjo pazljivostjo", in lokalne policijske uprave opozoril, da morajo sprejeti vse ukrepe, potrebne za zagotavljanje varnosti, vključno z omejitvijo prodaje bencina.

Na Elizejskih poljanah niti alkohola niti ognjemeta

Pariške oblasti so poleg tega od srede do nedelje prepovedale tudi prodajo goriv za domačo rabo, denimo plina za vžigalnike. Na območju Elizejskih poljan je na novoletni večer letos prepovedana tudi prodaja alkohola, velja pa tudi že nekaj let uveljavljena prepoved ognjemeta.

"V prestolnici 31. decembra ponoči ne bo ognjemeta," so v izjavi za javnost odločitev potrdile mestne oblasti. "Prodaja in uporaba vseh vrst pirotehničnih sredstev je med prazniki ob koncu leta strogo prepovedana, saj lahko resno ogrozijo javni red in varnost," še dodajajo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.