Svet
2962 ogledov

Omikron: velike preglavice, ljudje na bolniški

ZDA omikron covid-19 Epa
V ZDA se okužbe z omikronom še naprej hitro širijo ...

V ZDA se različica novega koronavirusa omikron še naprej hitro širi. Dnevno število zabeleženih novih primerov okužbe je v zadnjem tednu preseglo najvišje število okužb iz poletja, ko je prevladovala delta. Zaradi omikrona je bilo med božičnimi prazniki zaradi pomanjkanja osebja po svetu odpovedanih že več kot 6000 letov.

Omikron je v ZDA postal že prevladujoča različica novega koronavirusa. Število dnevnih okužb trenutno narašča hitreje kot v času vala okužb z različico delta. Marsikje po državi so zabeležili rekordne številke glede novih dnevnih okužb, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Če je bilo dnevno število novih okužb v začetku septembra še pri 160.000 primerih, sedaj v ZDA zabeležijo v povprečju okoli 175.000 novih okužb dnevno.

Je pa število ljudi, ki so zboleli za covidom-19 in se zdravijo v bolnišnicah, v primerjavi s poletjem bistveno nižje. Vendar pa bi se položaj lahko poslabšal, saj na milijone ljudi v ZDA ni cepljenih, ob tem navaja dpa. Doslej je bilo polno cepljenih skoraj 62 odstotkov od okoli 330 milijonov ljudi, manj kot tretjina pa je prejela poživitveni odmerek.

Covid intenzivna enota UKC Maribor Novi podatki Zdravje Božič prinesel višji delež pozitivnih

Primanjkuje osebja

Zaradi širjenja omikrona je bilo med božičnimi prazniki po svetu odpovedanih več kot 6000 letov, več tisoč pa jih je imelo zamude, saj letalskim družbam primanjkuje osebja, kažejo podatki, ki jih je danes objavila spletna stran Flightaware.com.

Ta še navaja, da so danes zabeležili skoraj 1500 odpovedi letov in več kot 1400 zamud. V soboto je bilo po svetu odpovedanih več kot 2800 letov, od tega več kot 900 z ameriških letališč ali namenjenih tja, več kot 8500 letov pa je imelo zamude.

Letalske družbe Lufthansa, Delta, United Airlines, JetBlue, Alaska Airlines in mnoge druge so bile v teh prazničnih dneh, ko ljudje veliko potujejo, prisiljene odpovedati lete, saj je mnogo njihovih pilotov in drugega osebja zbolelo zaradi covida-19 ali so morali zaradi stika z okuženimi v karanteno.

Komentarjev 3
  • PaPajapopi 13:43 26.december 2021.

    Direktor WHO pove, da cepivo pobija otroke in naj ga raje dajejo starejšim osebam!! https://www.facebook.com/watch/?v=245744221006390

  • Avatar zoo
    zoo 13:22 26.december 2021.

    Dokler boste s temi zvarki cepili, bo tako!