Svet
25 ogledov

"Opazil sem, da je imel ob stegnu pritrjeno pištolo"

Anders Behring Breivik Reuters
Na sojenju norveškemu teroristu Andersu Behringu Breiviku je danes pričal tudi varnostnik s pomola, s katerega se je Breivik s trajektom zapeljal na otok Utoya. Priča je dejala, da je bil Breivik pred odhodom na trajekt popolnoma miren.

Varnostnik Simen Braenden Mortensen je pred sodiščem povedal, da se še spomni prihoda Andersa Behringa Breivika s kombijem na nabrežje, od koder se je vkrcal na trajekt in se odpeljal na okoli 650 metrov oddaljeni otok. "Bil je zelo miren in opazil sem, da je imel ob stegnu pritrjeno pištolo," je dejal Mortensen.

Po besedah Mortensena mu je Breivik, ki je nosil ponarejeno policijsko značko, dejal, da je njegova naloga zavarovati otok po bombnih napadih, ki so pretresli vladne pisarne v Oslu. Kot je še povedal Mortensen, je le malo po pristanku trajekta, ki je Breivika zapeljal na otok, zaslišal streljanje.

Dobi lahko največ 21 let

Breivik je obtožen terorizma in naklepnih umorov. Če ga bo sodišče spoznalo za duševno zdravega in s tem kazensko odgovornega, mu grozi najvišja, 21-letna zaporna kazen, pa tudi možnost njenega podaljšanja, če bi oblasti ocenile, da je še vedno nevaren za družbo.

Proces proti Breiviku se je začel 16. aprila, napadalec pa je pričanje končal minuli teden. Maja bodo pred sodiščem nastopili predvsem številni preživeli, pričali pa bodo tudi kapitan trajekta in predstavniki policije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.