Svet
12 ogledov

Opec bo načrpal manj, cene nafte že gor

Nafta Fortrade
Članice Organizacije držav izvoznic nafte (Opec) so na Dunaju dosegle dogovor o znižanju proizvodnje nafte, je potrdil predsednik kartela ter naftni minister Katarja Mohamed Bin Saleh Al-Sada.

Opec bo proizvodnjo znižal za 1,2 milijona sodov dnevno. Kot je pojasnil predsednik Opeca, bodo članice kartela proizvodnjo omejile na 32,5 milijona 159-litrskih sodov nafte dnevno. Potrdil je še, da je na znižanje pristala tudi Rusija, ki sicer ni članica kartela. Rusija bo proizvodnjo znižala za 300.000 sodov dnevno. Opec je sicer upal, da bodo nečlanice kartela pristale na to, da bi proizvodnjo oklestile za 600.000 sodov dnevno.

Dogovor naj bi se začel izvajati s 1. januarjem 2017, predstavlja pa veliko spremembo glede na dosedanjo prakso, ko so članice Opeca tudi na račun nizkih cen vztrajale na spodbujanju presežne ponudbe na trgu, da bi tako ohranjale svoje tržne deleže in omejile konkurenco alternativnih proizvajalcev, npr. tistih v ZDA, ki nafto pridobivajo iz skrilavcev.

Članice Opeca so se sicer že na septembrskem srečanju v Alžiriji načeloma strinjale, da bodo proizvodnjo znižale na med 32,5 in 33 milijonov 159-litrskih sodov dnevno, a je bil dogovor pred današnjim sestankom v zraku, saj so mnoge članice organizacije izrazile željo, da bi bile iz dogovora izvzete.

Podrobnosti današnjega končnega dogovora še niso znane, so se pa na novico že odvali naftni trgi. Cene teksaške lahke nafte so se namreč doslej dvignile za slabih devet, cene nafte brent pa za slabih osem odstotkov.

dezurni@zurnal24.si

 

 
Komentarjev 1
  • allstarr111 22:49 30.november 2016.

    se pravi, PAR NEPAR here we go again :)