Svet
52 ogledov

"Operacija uspešna"

1/25
Žurnal24 main
Prve ocene napada pozitivne. Gadafi začel množično deliti orožje civilistom. Arabska liga kritizirala vojaško posredovanje. V Libiji izdali takojšnjo prekinitev ognja za svoje sile.

Fotografije napadov in posledic si oglejte tu in v zavihku Galerija.

Libijski predsednik Moamer Gadafi je povedal, da se Libija pripravlja na dolgotrajno vojno. Napad koalicijskih sil je označil za terorizem in napovedal zmagoslavje svoje vojske. "Poraz zahodnih sil je neizogiben," je prepričan Gadafi, ki je povedal, da je prebivalstvo oboroženo in pripravljeno na obrambo. Libija naj bi pri obrambi uporabila tako vojaška kot civilna letala, je poročala libijska državna televizija.

Napadi zaveznikov so se nadaljevali tudi danes - francoska letala so obstreljevala tarče na vzhodu države, ameriška pa protiletalsko obrambo v bližini Tripolija.

Po besedah admirala Michaela Mullena se že kažejo prvi uspehi operacije Odisejeva zora. „Gadafijeve sile so končale pohod na Bengazi,“ je dejal. Poleg tega naj bi uspeli prizemljiti libijska letala.

Siloviti napadi v Misrati
Kalid Abufalgha, zdravnik v bolnišnici v Misrati, mednarodno skupnost prosi za pomoč. „Ranjenci prihajajo. Poškodbe so težke, amputacije, zmečkanine … Ne vem, kakšno orožje uporabljajo, ampak prosim zaščitite civiliste – otroke, ženske. Civilisti nimajo ne vode ne hrane,“ je dejal za BBC.

 

Noč razmeroma mirna
Po včerajšnjem obstreljevanju sil libijskega voditelja in njegove protiletalske obrambe naj bi noč v Libiji minila razmeroma mirno. Iz Tripolija so sporočili, da je v obstreljevanju umrlo 49 ljudi, saj naj bi Zahod bombardiral tudi civilne tarče v prestolnici. Libijska državna televizija poroča, da so med žrtvami večinoma otroci, ranjenih pa naj bi bilo še 150 ljudi.

Po poročanju tujih tiskovnih agencij je bilo ponoči slišati eksplozije v Tripoliju, ni pa mogoče potrditi, ali je šlo za obstreljevanje zahodnih sil. Bombe naj bi ponoči padle v bližini Bab al Azizije, Gadafijevega sedeža v Tripoliju, na kar so libijske sile odgovorile s protiletalskim ognjem. V Bab al Aziziji naj bi se sicer v soboto zvečer zbralo na tisoče Gadafijevih privržencev, ki poskušajo z živim ščitom zaščititi svojega voditelja.

Odisejeva zora le za Američane
Posredovanje v Libiji, s katerim želijo zavezniki doseči spoštovanje prepovedi letenja (resolucija Varnostnega sveta OZN 1973), je v medijih dobila splošno ime Odisejeva zora.

Vendar pa se tako imenuje le ameriški del operacije. Sodelovanje Velike Britanije poteka pod imenom Operacija Ellamy, kanadski del je Operacija MOBILE, francoski pa Operacija Harmattan.

Operacija se nadaljuje
Ameriška vojska je sporočila, da je bilo z ameriških in britanskih ladij in iz podmornic v soboto izstreljenih 112 vodenih raket 'tomahawk'. Njihova tarča je bilo več kot 20 ciljev ob sredozemski obali Libije, predvsem položaji protiletalske obrambe okoli Tripolija in Misrate. Namen je uničiti Gadafijeve vojaške zmogljivosti in tako omogočiti dejansko uveljavitev prepovedi poletov nad Libijo. Koalicijske sile so prepričane, da so uspele Gadafijevim silam prizadejati veliko škodo. Pravo sliko pa bo pokazalo šele današnje jutro.

Vojaško posredovanje so začela francoska bojna letala, ki so se jim kasneje pridružila britanska reaktivna letala tornado in nad Libijo izstrelila več raket 'stormshadow'.

Gadafi: "Barbarska agresija"
V kratkem nagovoru, ki ga je včeraj predvajala libijska državna televizija, je polkovnik Moamer Gadafi obstreljevanje Gadafija označil kot "barbarsko, neupravičeno križarsko agresijo". Napovedal je povračilne napade na vojaške in civilne cilje v Sredozemlju, ki se bo, kot je dejal, spremenilo v "pravo bojišče". Izjavil je še, da so odprli skladišča z orožjem in oborožujejo vse Libijce, da se bodo lahko borili proti zahodnim silam.

Z libijskega zunanjega ministrstva so sporočili, da je v luči napadov Zahoda četrtkova resolucija Varnostnega sveta (VS) Združenih narodov (ZN), ki zahteva takojšnje premirje v Libiji, neveljavna. Zahtevali so nujno zasedanje VS ZN, saj "francosko-ameriško-britanska agresija ogroža mednarodni mir in varnost". Odločili so se tudi prekiniti sodelovanje z Evropo v boju proti nezakonitemu priseljevanju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.