Svet
140 ogledov

Oporečnik predstavil Putinovo bajno bogastvo

Vladimir Putin Reuters
Putinovo skrito bogastvo: vila za milijardo dolarjev, lovišča, jahte, letala, avtomobili ... in ura za pol milijona. Njegovo lastno ali državno?

Čeprav je prijavil osebno lastnino v vrednosti sto tisoč dolarjev, ruski predsednik Vladimir Putin razpolaga z bajnim premoženjem. V svojem najnovejšem poročilu o predsedniku z naslovom Življenje sužnja na galeji je znani ruski oporečnik Boris Nemcov objavil popis predsednikove "državne" lastnine oziroma je preštel rezidence, vile, letnikovce, lovišča, jahte, letala, avtomobile, ure in ostale luksuzne malenkosti.

Nemcov je naštel še 20 ekstravagantnih stanovanjskih objektov po vsej Rusiji, floto 43 letal in 15 helikopterjev v vrednosti približno milijarde dolarjev, tri jahte in 11 ročnih ur, katerih vrednost je ocenil na šest predsednikovih letnih plač.

Vse je dokumentirano

"Če vsa ta leta ne bi ne jedel ne pil, bi Putin komaj plačal ure iz svoje zbirke," piše Nemcov, ki za vsako fotografijo in podatek navaja vir, in sicer zaradi "člena kazenskega zakonika o razžalitvi državnih uradnikov".

Raj ob Črnem morju

Pri majhnem turističnem središču Gelendzhik ob Črnem morju najnovejši predsedniški dvorec stane milijardo dolarjev. Razteza se na 930 hektarjih, tam pa je velikašu na voljo sto zaposlenih.

Putin sicer živi v rezidenci, zgrajeni v ruskem neoklasicističnem slogu, z bazenom, gimnastično dvorano, kinodvorano in konjušnico, vse pa je obdano s šestmetrsko ograjo. V mestu Soči ima poletno rezidenco z dvema olimpijskima bazenoma z morsko vodo, v rojstnem Sankt Peterburgu pa lahko uživa na dveh lokacijah – v kompleksu 40 zgradb iz 18. stoletja ali v državni rezidenci na otoku v delti reke Neve. In tako naprej.

Neprebojni mercedes

Šefu Kremlja je na voljo manjša pomorska flota, med drugim darilo Romana Abramoviča 57-metrska jahta za 50 milijonov dolarjev z bazenom in predsedniškim apartmajem, pa tudi več kot 50-metrska jahta, katere letno vzdrževanje znaša 1.200 povprečnih letnih ruskih pokojnin. V predsednikovem voznem parku prednjači več kot milijon dolarjev vreden neprebojni mercedes-benz S600 pullman garde.

Politolog Jevgenij Minčenko pravi, da ta seznam premoženja Putinu ne bo škodil, saj je "v ruski podzavesti logično, da šef živi razkošno".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.