Svet
13 ogledov

Opozicija grozi z ofenzivo

Protesti v Ukrajini
1/9
EPA
Ukrajinski protestniki bodo v četrtek prešli v ofenzivo, če ukrajinski predsednik Viktor Janukovič ne bo popustil. Protesti so zahtevali prve smrtne žrtve.

Vodja opozicije Vitalij Kličko je napovedal, da bodo ukrajinski protestniki v četrtek prešli v ofenzivo, če ukrajinski predsednik Viktor Janukovič ne bo popustil. Kličko meni, da bi Janukovič krizo lahko razrešil brez prelivanja krvi z razpisom predčasnih volitev.

Drugi opozicijski voditelj Arsenij Jacenjuk, ki je blizu zaprti bivši premierki Juliji Timošenko, pa je oblastem dal 24 ur časa, da preprečijo "prelivanje krvi". "Obstajata dve rešitvi: končati prelivanje krvi in ohraniti pri življenju vse, ki so na Majdanu. Za to rešitev ostaja na voljo 24 ur. Če pa te poti ne bodo izbrali, jim v svojem imenu sporočam: ne bom živel v sramoti. Vsi skupaj bomo šli naprej, tudi če bo rezultat tega krogla v glavi," je dejal pred zbranimi protestniki.

Poslanka Ina Bogloslovska pa je člane vladajoče stranke pozvala, naj se tako kot ona pridružijo opoziciji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Prti temperaturah minus deset stopinj in ob sneženju se je danes zvečer na Majdanu, ki je nekaj sto metrov oddaljen od kraja, kjer so v zadnjih treh dneh potekali srditi spopadi med protestniki in policijo, zbralo več deset tisoč protestnikov.

V spopadih pet mrtvih

V zadnjem izbruhu nasilja na protestih v Kijevu je umrlo pet protestnikov, štirje med njimi naj bi podlegli strelnim ranam. Okoli tristo ljudi je bilo ranjenih, poroča opoziciji naklonjeni radio Hromacke.

Policija je prvi napad na protestnike, ki so proti varnostnim silam metali kamenje, sprožila zjutraj. Protestniki so posledično okrepili napade s kamenjem in molotovkami, a so imeli proti solzivcu, šok granatami in gumijastimi naboji, ki so jih proti njim uporabili polno opremljeni pripadniki protiizgredniških enot policije le malo možnosti.

Več sto najbolj odločnih protestnikov se je, potem ko so jih odrinili stran od glavnega prizorišča spopadov, znova zbralo. Z zažiganjem pnevmatik so skušali ustvariti barikade. Policija je zatem proti njim prvič krenila z oklepnimi vozili.

"Ni še prepozno"

Ukrajinski premier Mikola Azarov je v torek opozoril, da bodo morale ukrajinske oblasti v skladu z zakoni proti protestnikom uporabiti silo, če provokatorji ne bodo nehali spodbujati spopadov s policijo. S tem je imel v mislih sporni zakon proti protestniškemu gibanju, ki je začel veljati v torek in je proteste še podžgal.

Predsednik Janukovič se je sešel z opozicijskimi voditelji Kličkom, Jacenjukom in Olegom Tjanjbokovom. Srečanje je po navedbah njegovega urada trajalo tri ure, označili pa so ga za "prvi korak" v pogajalskem procesu. Podrobnosti niso navedli.
 
Še pred tem je v izjavi za javnost protestnike pozval, naj ne sledijo "političnim skrajnežem". "Ni še prepozno za ustavitev nasilja in rešitev konflikta z mirnimi sredstvi," je dejal in svojcem ubitih v protestih izrazil sožalje.
 

"Kri se lepi na Janukovičeve roke"

Zaprta opozicijska voditeljica Julija Timošenko je nasprotnike vlade pozvala k vstaji zoper predsednika Janukoviča. "Kri ukrajinskih junakov se lepi na Janukovičeve roke," je sporočila Timošenkova. Obenem je varnostne sile pozvala, naj prestopijo na stran demonstrantov. "Ne obremenite svoje duše s krvjo Ukrajincev," je navedla. Meni pa tudi, da bi morala mednarodna skupnost sprožiti "drugo veliko fronto" proti "diktaturi".

Prepovedani shodi

Ukrajinci so na ulicah vse od konca novembra, ko se je vlada odločila, da z Evropsko unijo ne podpiše pridružitvenega sporazuma. V nedeljo je proteste še podžgala pred kratkim na hitro sprejeta zakonodaja, s katero naj bi oblasti poskušale zadušiti protestniško gibanje.

Med sprejetimi novostmi je prepoved nepooblaščenega postavljanja šotorov, odrov in zvočnikov na javnih mestih, žaljenje vladnih uradnikov pa bo odslej kaznivo dejanje. Ukrajinski poslanci, zvesti Viktorju Janukoviču, so zakonodajo potrdili v nekaj minutah in kar z dvigovanjem rok.

Komentarjev 1
  • Avatar čavez
    čavez 15:32 22.januar 2014.

    Naša policijska goveda niso nič drugačna, vse kar ščiti vlade je ista sodrga.