Svet
20 ogledov

"Opozicija ima krvave roke"

1/7
Žurnal24 main
V Kirgiziji je danes dan žalovanja za žrtvami krvavih nemirov. Umrlo je 75 ljudi. Začasna vlada je medtem nekako umirila razmere v državi, a Bakijev še vedno zavrača odstop.

Po nemirih v zadnjih dneh naj bi se razmere v Kirgiziji zdaj nekoliko umirile. Minulo noč naj bi zabeležili le nekaj incidentov.

Bakijev ne bo odstopil
Po podatkih ministrstva za zdravje je od srede v nemirih umrlo 75 ljudi, ranjenih pa je več kot 1500. Nemiri so se začeli v prestolnici Biškek, od koder je pobegnil avtoritarni predsednik Kurmanbek Bakijev. Ta se je zatekel na jug in skril v vladno stavbo, od koder so ga protestniki znova pregnali, zato je zbežal v drugo mesto. Odstop še vedno zavrača.

Molitev za mrtve
Ob današnjem dnevu žalovanja se je pred predsedniško palačo, ki je bila glavna tarča jeze protestnikov, in sedežem vlade zbralo več sto ljudi, ki molijo v spomin na žrtve. Te začenjajo tudi pokopavati.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 


Razmere v Biškeku naj bi se medtem umirile. Po protestih, po katerih je opozicija oblikovala začasno vlado pod vodstvom Roze Otunbajeve, je namreč prišlo tudi do ropanja in plenjenja, vendar pa naj bi se zdaj razmere umirile.

V noči na petek naj bi se sicer nasilni mladeniči znova lotili plenjenja, a so jih z opozorilnim streli in solzivcem razgnali. Nekaj mladih so tudi aretirali. Po nočnem nasilju naj bi pomoč v bolnišnici poiskalo 67 ljudi.

Nova vlada že dejavna
Začasna vlada se je že lotila zunanjepolitičnih dejavnosti. V Moskvi tako danes pričakujejo prvega namestnika predsednice začasne vlade Almazbeka Atambajeva, Otunbajeva pa je že včeraj po telefonu govorila z ruskim premierjem Vladimirjem Putinom, ki je obljubil pomoč.

Bakijev: opozicija ima krvave roke
Po tem, ko je Bakijev poudaril, da ne namerava odstopiti in bi se rad s političnimi nasprotniki pogajal, je predsednica začasne vlade že zavrnila to možnost: "Pogovori z njim niso v načrtu, saj uporablja nasilje in sproža sabotaže."

Po njenih besedah naj bi se privrženci Bakijeva vozili po Biškeku in na slepo streljali na ljudi, Bakijev pa trdi, da nikomur ni naročil streljanja.

"Nisem jaz tisti, ki ima krvave roke. Tisti, ki so organizirali oborožene moške, naj napadejo Belo hišo, imajo krvave roke. Opozicija je tista, ki ima krvave roke," je dodal.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.