Svet
3 ogledov

Opozicija podpisala koalicijski dogovor

Šarif je potrdil, da bo v vladno koalicijo vstopil s stranko ubite nekdanje prem Žurnal24 main
Voditelja dveh glavnih doslej opozicijskih strank sta končno zgladila še zadnja nesoglasja in danes, tri tedne po parlamentarnih volitvah, podpisala uradno deklaracijo o oblikovanju koalicijske vlade.

Pakistanska ljudska stranka (PLS) umorjene Benazir Buto je na parlamentarnih volitvah 18. februarja v tamkajšnjem parlamentu prejela največ sedežev, a vendar premalo za oblikovanje vlade. Pakistanska muslimanska liga (PML) Navaza Šarifa je na volitvah dosegla drugo mesto, a se po volitvah ni želela opredeliti, ali gre v koalicijo s PLS ali ne. "Sporazumeli smo se, da bo PML del nove pakistanske vlade," je dejal Šarif po pogovorih s soprogom ubite nekdanje premierke Asifom Ali Zardarijem, ki je po uboju Benazir Buto prevzel vodenje stranke. Oba voditelja sta takoj po sklenjenem dogovoru pozvala predsednika Perveza Mušarafa, da skliče parlament. Slednji je že dejal, da bo prva seja pakistanskega parlamenta sklicana v naslednjih štirinajstih dneh.

S sporazumom med Ali Zardarijem in Šarifom so tako padli v vodo vsi upi predsednika Perveza Mušarafa, da bi lahko njegova stranka, ki je na volitvah dosegla tretje mesto, še prišla v vlado. Analitiki so sprva menili, da bo Šarifova stranka ostala v opoziciji, saj se ni strinjala z gospodarskimi reformami Butine stranke. Sicer pa tako Ali Zardari kot Šarif nista želela izdati imena novega mandatarja. To bosta namreč storila šele po sklicu prve seje parlementa.  

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.