Svet
1 ogledov

Opozicija poraza ne priznava

Anwar Ibrahim Reuters
Na parlamentarnih volitvah v Maleziji je kljub nekaterim drugačnim napovedim zmagala vladajoča koalicija na čelu z Nacionalno fronto. Opozicija za zdaj poraza ne priznava.

Volilna komisija je osem ur po zaprtju volišč sporočila, da je vladajoča koalicija premiera Najiba Razaka osvojila potrebnih 112 sedežev od skupaj 222 v parlamentu.

Vodja opozicije Anwar Ibrahim, ki je upal na politični preobrat v državi po 56 letih, je že sporočil, da izidov ne priznava.

Najbolj napete parlamentarne volitve v zgodovini Malezije so na volišča pritegnile rekordno število volivcev. Svoj glas je oddalo več kot 80 odstotkov od 13,2 milijona volilnih upravičencev.

Vladajoča koalicija na čelu z Nacionalno fronto je ena od vlad z najdaljšim stažem na svetu. Zahvaljujoč desetletjem gospodarske rasti in avtoritarnega vladanja je neporažena že vse od osamosvojitve od Velike Britanije leta 1957.

Kampanjo pred volitvami je Najib, ki je premier od leta 2009, vodil z obljubami stabilnosti in nadaljevanja gospodarske rasti. Malezija je sicer večinsko muslimanska država s stabilnim gospodarskim razvojem.

Anwar je po drugi strani obljubljal, da bo izkoreninil korupcijo, ustvaril bolj odprto demokracijo in povišal prihodke. "Dovolj korupcije, dovolj rasizma, dovolj zlorabe oblasti," je pred volitvami zatrjeval 65-letni Anwar, ki se je bil dolgo namestnik premiera.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.