Svet
8 ogledov

Opozicijski voditelj obsojen na pet let v kazenski koloniji

Aleksej Navalni EPA
Navalni je prepričan, da je sojenje politično motivirano, saj je decembra 2011 vodil množične proteste proti Vladimirju Putinu.

Sodišče v ruskem mestu Kirov je danes ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega obsodilo na pet let v kazenski koloniji, potem ko ga je v spornem sodnem procesu spoznalo za krivega poneverbe. Dosodilo mu je tudi 500 tisoč rubljev denarne kazni (okoli 15 tisoč ameriških dolarjev).

Sodnik Sergej Blinov je kazen utemeljil s "težo zločina" in "nevarnostjo, ki jo predstavlja za družbo". Navalni, ki je bil navzoč na sodišču, je po izreku kazni objel svojo ženo in mamo, nato pa so mu nadeli lisice in ga odpeljali iz sodne dvorane.

"Ne dajte se, ne bodite neaktivni," je v svojem zadnjem tvitu pred aretacijo zapisal Navalni, sovražnik številka ena ruskega predsednika Vladimirja Putina, potem ko je decembra 2011 vodil množične proteste proti njemu.

Sodišče je na štiri leta v kazenski koloniji in 500 tisoč rubljev obsodilo tudi soobtoženega Pjotra Oficerova, navaja ruska tiskovna agencija Itar-Tass.

Pod krinko poneverbe

Tožilstvo je za Navalnega zahtevalo šest let zapora in denarno kazen milijon rubljev (30 tisoč ameriških dolarjev) zaradi poneverbe v poslu z lesom iz leta 2009, ko je bil svetovalec guvernerja regije Kirov. Javno podjetje Kirovles naj bi oškodoval za okoli 400 tisoč evrov.

Sodnik je izrekel kazen petih let v kazenski koloniji, potem ko ga je pred tem danes spoznal za krivega zarote s ciljem kraje omenjenega denarja. Kot je dejal, je sodišče ugotovilo, da je "organiziral kriminalno dejanje in da je vodil to veliko poneverbo".

Ne bo mogel kandidirati

Obsodba dejansko pomeni, da Navalni ne bo mogel kandidirati na predčasnih županskih volitvah v Moskvi, ki so napovedane za 8. september. Volilna komisija v Moskvi je sicer njegovo kandidaturo potrdila v sredo, dan pred izrekom sodbe. Prepoved političnega delovanja bo sicer začela veljati šele po koncu prizivnega postopka in ne takoj po razsodbi.

Komentarjev 1
  • Stolp 16:02 19.julij 2013.

    Vsaka podobnost s SLO paravosodjem je zgolj naključna!