Svet
30968 ogledov

Opozorila Nemcem: "Situacija je resna"

trgovina prazne police Profimedia
Nemško združenje priporoča k upoštevanjem pravil civilne zaščite glede delanja zalog.

Nemško združenje mest in občin je v luči energetske krize opozorilo na morebitne vsesplošne izpade elektrik in pozvalo državljane, naj resno upoštevajo zvezna priporočila o civilni zaščiti. V organizaciji so pripravili seznam zalog, ki bi jih moralo imeti vsako gospodinjstvo pri roki za primer izpada elektrike, vode in goriva.

"Obstaja nevarnost izpadov električne energije. Treba se je vnaprej pripraviti na prave krizne razmere," je za Welt am Sonntag povedal predsednik združenja Gerd Landsberg.

Landsberg je posebej opozoril na nevarnost preobremenitve električnega omrežja, do katere bi lahko prišlo, če bo na omrežje dodatno priključenih 650.000 letos prodanih grelnikov, s katerimi želijo nemška gospodinjstva zaobiti težave z oskrbo s plinom. Kot je izpostavil, Nemčija na razširjene izpade električne energije ni pripravljena, zato je pozval državljane k upoštevanjem priporočil glede zaloge vode in hrane. ''V primeru splošnega izpada ni vode, po dveh dneh ne moreš napolniti mobitela," je opisal morebitne težave.

Pred množično uporabo grelnikov je opozoril tudi predsednik Zvezne agencije za omrežja Klaus Müller. "Njihova uporaba je dražja kot ogrevanje s plinom. Poleg tega se lahko lokalna elektroenergetska omrežja priženejo do svojih meja, če veliko ljudi hkrati uporablja ventilatorske grelnike," je povedal za Tagesspiegel.

Zvezni urad za civilno zaščito Nemcem priporoča zaloge za desetdnevno oskrbo. Med drugim predvideva 2 litra vode na osebo dnevno, raznovrstna živila, zdravila, sveče, baterije, razkužila, kot tudi kopije pomembnih dokumentov.

Kancler Scholz: Pripravili smo se

Po drugi strani pa je kancler Olaf Scholz konec minulega tedna dejal, da je Nemčija na spremenjene okoliščine pripravljena. "To bomo premagali. Ljudje v Nemčiji čutijo, da živijo v resnih časih. Toda pripravljeni smo,'' je zagotovil kancler v svojem tedenskem video sporočilu.

Stresni test elektroenergetskega omrežja, ki ga je izvedla zvezna vlada, je nedavno ugotovil, da bodo krizne razmere v elektroenergetskem sistemu pozimi trajale eno uro. Zaključki testa kažejo, da so večji pretresi zelo malo verjetni, a jih ni mogoče povsem izključiti. Šlo je za skrajni scenarij, po katerem četrtina do polovica plinskih elektrarn v južni Nemčiji odpove zaradi pomanjkanja plina, vztrajno nizek vodostaj pa upočasnjuje dobavo elektrarn na premog. Strokovnjaki so še zaključili, da so panični odzivi odveč.

"Mesta želijo prihraniti 20 odstotkov pri plinu. Če vsi skupaj sledimo temu cilju, vidimo dobre možnosti, da zimo preživimo brez izpadov elektrike. Vendar je hkrati treba upoštevati previdnostne ukrepe. Za nujne primere so potrebne rezerve električne energije. V civilni zaščiti si države in občine delijo odgovornost,'' je še dejal Helmut Dedy iz nemškega Združenja mest in občin.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 32
  • anica00 08:51 15.september 2022.

    Naj oni resno upoštevajo potrebe prebivalstva in ne delajo ljudem probleme. Vse , kaj se zgodi je njihovo maslo .

  • QSprm 11:13 14.september 2022.

    Kaj ko bi enkrat za spremembo konkretno sankicionirali pajace, ki so zakuhali draginjo in inflacijo z bebavimi ukrepi in idiotskimi sankcijami. Namesto da se jih vlaci po novicah in objavlja njihove bolestne umotvore kako naj bi se pripravili na "situacijo". ...prikaži več Situacija je zavajajoc izraz za slamastiko, ki so jo sami ustvarili. Nej zdej oni placajo in grejo v samice do konca svojih nicvrednih dni.

  • tomaz43 09:54 14.september 2022.

    Američani vsakih nekaj let zakuhajo piz***ijo, vsi drugi pa nato plačujemo posledice. Dokler so to bili neki rjavi ljudje, Iračani, Sirijci, Afganistanci... vas, gospoda, ni nič brigalo. Zdaj, ko smo mi na vrsti, pa vsi jočete. Zadnjih 20 let so ...prikaži več bile non stop vojne, kot člani Nata smo mi bili v teh vojnah prisotni neposredno, ali posredno, kot garantor Ameriki, če bi jim zagustilo in bi jih morali reševati. Saj vem, malo verjetno in kaj bo mala Slovenija pomagala Ameriki, ampak vseeno.