Svet
9 ogledov

Opozorilo EU glede približevanja Srbije

Nekdanji namestnik ameriškega državnega sekretarja in posrednik za Balkan Richar Žurnal24 main
Nekdanji posrednik za Balkan Richard Holbrooke je EU opomnil, naj zavre približevanje Srbije evropskim integracijam, če ta ne bo priznala Kosova.

Nekdanji namestnik ameriškega državnega sekretarja Richard Holbrooke je med obiskom v Prištini poudaril, da Srbije ne bi smeli sprejeti v Evropsko unijo, če ne bo priznala neodvisnosti Kosova. Po njegovem prepričanju bi bila nasprotna odločitev EU huda in nevarna napaka.

Holbrooke: primerjava med Kosovom in Južno Osetijo ne obstaja

Nekdanji visoki ameriški diplomat je po pogovorih s kosovskim premierjem Hashimom Thacijem zatrdil tudi, da ne more biti nikakršnih primerjav med razglasitvijo neodvisnosti Kosova in podobnim korakom gruzijskih separatističnih pokrajin Abhazije in Južne Osetije.


"Trenutno sem član SRS, a moja politična usoda je odvisna od tega, kar se bo zgodilo v prihodnjih nekaj dneh," je povedal Nikolić, ki je stranko radikalcev vodil na zadnjih volitvah na začetku maja. © AFP

 
Todorović v radikalni stranki zamenjal Nikolića
Dosedanjega namestnika vodje opozicijske Srbske radikalne stranke (SRS) Tomislava Nikolića je na mestu vodje poslanske skupine po pričakovanjih nasledil Dragan Todorović , ki je bil doslej na tem mestu Nikolićev namestnik. Nikolić, ki je odstopil v petek, je medtem povedal, da SRS, kot je bil doslej, po njegovem odstopu ne obstaja več.

Sporazum o približevanju kot jabolko spora v stranki
Kot je v soboto pojasnil Nikolić, se je za odstop odločil, ker je od Šešlja dobil navodilo, naj radikalci ne glasujejo za sporazum o stabilizaciji in pridruževanju z Evropsko unijo. Pred tem je bilo v strankarskih telesih dogovorjeno, da zastopniki SRS glasujejo za sporazum. To pa je bilo po pisanju srbskega tiska v nasprotju s stališčem Šešlja, čigar struja je na seji vodstva stranke nato prevladala.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.