Svet
6 ogledov

Opozorilo pred cunamijem

Po močnem potresu v Tihem oceanu z magnitudo 7,6 je bilo za območje Vanuatuja, N Žurnal24 main
Po močnem potresu v Tihem oceanu z magnitudo 7,3 je bilo za območje Vanuatuja, Nove Kaledonije in Fidžija izdano opozorilo pred cunamijem, ki pa so ga oblasti že preklicale.

Žarišče potresa je bilo 24 kilometrov pod morskim dnom in 138 kilometrov od otočja Vanuatu. Opozorilo pred cunamijem je izdal center za opozarjanje na Havajih. Območje Tihega oceana se je streslo ob 14.16 po srednjeevropskem času, oziroma 16 minut čez polnoč po lokalnem času.

"Potres s tolikšno močjo lahko povzroči uničevalni cunami. Pristojne oblasti bi morale sprožiti ustrezne akcije in se pripraviti na najbolj črn scenarij,“ so še sporočili iz centra.

Potresno območje
Vanuatu, ki leži med Fidžijem, Avstralijo in severom Nove Zelandije, je del t.i. tihomorskega ognjenega obroča, za katerega je značilna intenzivna vulkanska in potresna dejavnost.

Spomnimo, da jutri mineva šest let od uničevalnega cunamija, ki je prizadel azijske države in zahteval več kot 250.000 življenj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.