Svet
13 ogledov

"Opravičilo papeža ni dovolj"

Žurnal24 main
V svojem pismu žrtvam spolnih zlorab na Irskem papež Benedikt XVI priznava njihovo trpljenje in se jim iskreno opravičuje. V visokih cerkvenih krogih pismo pozdravljajo, žrtve so nad njim razočarane.

"Močno ste trpeli in resnično mi je žal,“ se v prvem pismu, ki ga je Vatikan kdajkoli izdal na temo spolnih zlorab, opravičuje papež Benedikt XVI, poroča Daily Telegraph.

"Zavedam se, da nič ne more spremeniti krivic, ki ste jih utrpeli. Vaše zaupanje je bilo izdano in dostojanstvo kršeno. Vsi smo pretreseni zaradi grehov in napak nekaterih članov Cerkve. Vem, da je za nekatere izmed vas težko celo prestopiti cerkvene dveri, po vsem kar se je zgodilo. Resni grehi, ki so bili storjeni proti nemočnim otrokom, so odprli hude rane, “ je še zapisano v pastoralnem pismu.

Žrtve nezadovoljne
Papež se je v pismu preveč osredotočil na preteklost, namesto da bi spregovoril tudi o posledicah in prihodnosti, so komentirali v različnih združenjih irskih žrtev. Ratzingerju poleg tega očitajo, da v primeru zlorab ni priznal odgovornosti Vatikana, ter da je spregledal številne žrtve v drugih državah. V Nemčiji in Avstriji čakajo na napoved resnejših strukturnih sprememb v Cerkvi. Te bi se morale med drugim nanašati tudi na vprašanje celibata in pogleda na spolnost.

Irska ekskluziva
Pismo je bilo naslovljeno zgolj neposredno na irske katolike, drugih držav, ki so bile vpletene v spolne škandale, pa se ni dotaknilo. Prav tako papež ni jasno izrazil, naj duhovniki in škofje, ki zvedo za zlorabe, to prijavijo policiji, kot so pričakovale irske skupine, ki vključujejo žrtve zlorab. Te so že izrazile razočaranje nad  milo obsodbo višjih cerkvenih klerikov, oziroma vloge, ki so jo imeli pri prikrivanju zlorab.

V pismu je poudaril še, da je bilo prikrivanje posledica zmotne skrbi za ugled institucije, škofe, ki so zlorabe pomagali prikrivati, pa je obsodil z besedami, da so bile storjene" resne napake v presoji". V kratkem naj bi posamezne dioceze na Irskem obiskali tudi vatikanski uradniki. Papež je pozval tudi h "konkretnim iniciativam“, ki pa niso presegle molitev, postenja in branja Svetega pisma.

Papež je pismo sicer podpisal včeraj, jutri pa ga bodo prebrali pri mašah v vseh irskih cerkvah.

V pričakovanju
V Vatikanu so pastoralno pismo štirim milijonom irskih katoličanov napovedali že pred nekaj meseci, še preden je Benedikt XVI v sredini februarja zaradi šokantnih razkritij na Irskem sklical krizni vrh, ki so se ga udeležili vsi irski škofje s kardinalom Seanom Bradyjem na čelu. Pismo naj bi po besedah papeža Cerkvi pomagalo pri "kesanju, celjenju ran in prenovi".

Na stotine zlorab
Kot je znano, je Irsko že lani začelo pretresati razkritje spolnih, fizičnih in psihičnih zlorab na tisoče otrok, ki so se dogajale v nekdanjih katoliških sirotišnicah in šolah od 30. pa vse do sredine 90. let 20. stoletja. Kmalu zatem je sledila še ugotovitev, da je vodstvo dublinske nadškofije v letih 1974-2004 namerno prikrivalo na stotine spolnih zlorab s strani duhovnikov.

Po škandalu na Irskem so sicer Rimskokatoliško cerkev pretresla še razkritja spolnih zlorab v več drugih evropskih državah, med drugim v papeževi rodni Nemčiji oziroma v münchenški diocezi, ki jo je vodil prav Benedikt XVI, pa tudi v Avstriji, Švici, Braziliji in na Nizozemskem. Zato nekateri tudi ugibajo, da je papež s pastoralnim pismom odlašal, ker naj bi se v njem dotaknil še spolnih zlorab v drugih državah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.