Svet
8 ogledov

Opravičilo papeževega pridigarja

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Papežev osebni pridigar se je danes opravičil za petkove izjave, ko je kritike na račun papeža v zvezi s pedofilskimi škandali primerjal z antisemitizmom.

Izjave so posebej razburile judovsko skupnost, burni odzivi pa so se vrstili tudi s strani žrtev spolnih zlorab.

"Če sem s svojimi izjavami nenamerno užalil čustva judov in žrtev spolnih zlorab, to iskreno obžalujem in se prizadetim opravičujem," je za današnjo izdajo italijanskega dnevnika Corriere della Sera povedal Ranier Cantalamessa. Ob tem je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa posebej poudaril, da niti papež niti kateri izmed drugih vatikanskih dostojanstvenikov, ki so bili navzoči na obhajanju petkovih obredov, ni bil vnaprej seznanjen z vsebino njegove pridige.

Spominja me na najbolj sramotne primere antisemitizma
V slednji je Cantalamessa povedal, da je prejel pismo judovskega prijatelja, ki je kritiziral napade na papeža in Katoliško cerkev zaradi pedofilskega škandala v cerkvenih vrstah. "Stereotipiziranje, prenašanje osebne odgovornosti in krivde na kolektivno odgovornost me spominja na najbolj sramotne podobe antisemitizma," je pismo prijatelja citiral Cantalamessa.

Njegove izjave so takoj sprožile ogorčene odzive judovskih organizacij in skupin, ki zastopajo žrtve spolnih zlorab katoliških duhovnikov. Kljub temu se je Vatikan postavil v bran papeževemu osebnemu pridigarju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.