Svet
7 ogledov

Opravičilo za smrt turških aktivistov

Recep Tayyip Erdogan je na dobri poti do tretjega mandata. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Izraelski premier Benjamin Netanjahu se je opravičil Turčiji zaradi smrti devetih turških aktivistov, ki so bili ubiti leta 2010 v napadu na ladjo, na kateri je bila pomoč za Gazo.

Izraelske sile so 31. maja leta 2010 ubile devet turških aktivistov, ki so poskušali na ladji s humanitarno pomočjo prebiti izraelsko pomorsko blokado obubožanega palestinskega območja Gaze. Turški premier je takrat Izrael obtožil državnega terorizma, Ankara pa je znižala raven diplomatskega zastopstva v Izraelu in izgnala izraelskega veleposlanika iz Turčije, ustavila je tudi vojaško sodelovanje.

Prišlo je do operativnih napak

Kot so sporočili iz urada izraelskega premiera, sta se Netanjahu in turški premier Recep Tayyip Erdogan dogovorila za normalizacijo odnosov med državama, vključno z vrnitvijo veleposlanikov in razveljavitvijo pravnih postopkov v Turčiji proti izraelskim vojakom.

Netanjahu je v pogovoru turškemu kolegu pojasnil, da tragičen rezultat napada ni bil nameren in da so v izraelski preiskavi ugotovili, da je prišlo do operativnih napak.

"Premier Netanjahu se je opravičil turškemu narodu za vse napake, ki so privedle do izgube življenj, in pristal na plačilo odškodnine žrtvam," so še sporočili iz njegovega urada.

Netanjahu je doslej izrazil le obžalovanje zaradi smrti ob tem incidentu, ki je resno poslabšal odnose med nekdaj strateškima zaveznicama.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.