Svet
12 ogledov

Opravljali so jim teste nedolžnosti

Protestnica proti režimu Hosnija Mubaraka. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Protestnice na trgu Tahrir v Kairu naj bi vojaki 9. marca nasilno odvedli, nato pa jih maltretirali na posebej ponižujoč način.

Človekoljubna organizacija Amnesty International (AI) je pozvala egiptovsko vlado, naj neodvisno razišče obtožbe o dejanjih vojske. Njeni pripadniki so med nasilno izpraznitvijo osrednjega trga v Kairu, že po padcu režima egiptovskega predsednika Hosnija Mubaraka, aretirali najmanj 18 žensk. Nad njimi naj bi se nato izživljali s testi nedolžnosti, elektrošoki, pretepanjem in telesnimi preiskavami.

Nedevica = prositutka
V podkrepitev obtožb pri AI navajajo pričanje 20-letne Salwe Hosseini, ki je povedala, da so se morale pripornice sleči do golega, nato pa so jih preiskale paznice, medtem ko so jih vojaki fotografirali. Nato so jim moški v belih haljah opravljali teste nedolžnosti in jim grozili z obtožbami, da so prostitutke, če se bo izkazalo, da so neporočene že imele spolne odnose.

Egiptovska vojska vse obtožbe zavrača in jih pripisuje ljudem, ki si želijo povzročiti razkol med ljudstvom in oboroženimi silami.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.