Svet
0 ogledov

Optimistično glede mirovnega procesa

Na srečanju četverice so se zbrali Ban Ki Mun, Condoleezza Rice, Sergej Lavrov, Žurnal24 main
Po letih zastojev je po oceni bližnjevzhodne četverice v mirovnih prizadevanjih za Bližnji vzhod prvič prišlo do napredka.

Dvostranski pogovori med izraelskim premierjem Ehudom Olmertom in palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom vzbujajo upanje, so po srečanju ob robu zasedanje Generalne skupščine Združenih narodov v New Yorku v nedeljo sporočili predstavniki EU, ZN, ZDA in Rusije.

Četverica je izraelsko vlado tudi pozvala, naj prekliče ukrepe, ki jih je razglasila za območje Gaze. Hkrati so izrazili zaskrbljenost nad nenehnimi izstrelitvami raket s strani pripadnikov palestinskega gibanja Hamas na izraelsko ozemlje.


Palestinska mladina drži ogromno zastavo med demonstracijami v Gazi. © AFP

 
Četverica je podprla sklic za november načrtovane mednarodne mirovne konference, ki so jo predlagale ZDA. "Četverica bo delovala v korist uspešnega mednarodnega srečanja in za uresničevanje sprejetih odločitev," je zapisano v skupnem sporočilu, ki so ga objavili po koncu srečanje četverice, na katerem so se zbrali generalni sekretar Ban Ki Mun , ameriška državna sekretarka Condoleezza Rice , ruski zunanji minister Sergej Lavrov , visoki predstavnik EU za skupno zunanjo in varnostno politiko Javier Solana in novi posebni odposlanec za Bližnji vzhod, nekdanji britanski premier Tony Blair .
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.