Svet
131 ogledov

Oralni seks povečuje odstotek raka ustne votline

usta Shutterstock
Rak ustne votline je prvič narasel na več kot šest tisoč primerov na leto.

Raziskava raka v Veliki Britaniji pripisuje porast raka ustne votline povečevanju stopnje humanega papiloma virusa (HPV), še posebej prek visoko rizičnih sevov spolno prenosljivega virusa.

Več diagnosticiranih moških

Dve tretjini od 6.200 diagnosticiranih v Veliki Britaniji v letu 2011 je bilo moških, poroča Daily Mail. Strokovnjaki pravijo, da moški več kadijo in pijejo, oboje pa povečuje raka v ustih.

Vendar je porast prav tako lahko posledica višanja stopnje HPV okužb. Virus je običajno neškodljiv, probleme povzroča le nekaj sevov . HPV-16 pa je znan, da povzroča celične spremembe, ki se lahko razvijejo v raka.

"Zaskrbljujoče je, da je mogoče opaziti tako velik porast raka ustne votline. Vendar, če se ga odkrije dovolj zgodaj, je tako kot pri ostalih vrstah raka zdravljenje bolj uspešno," je povedala Sara Hiom, direktorica informacijskega oddelka pri raziskavah o raku v Veliki Britaniji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.