Svet
3672 ogledov

Orban besen kot ris, Ukrajinci so mu dvignili pokrov

Viktor Orban Epa Viktor Orban.
Madžarska ne bo podprla Ukrajine pri nobenem mednarodnem vprašanju, dokler ne bodo zagotovljene pravice tamkajšnjih etničnih Madžarov, je danes v parlamentu povedal madžarski premier Viktor Orban. Prav tako je izjavil, da se Madžarski ne mudi z ratifikacijo švedskega pristopnega protokola za članstvo v Natu, poročajo tuje agencije.

"Madžarske šole želijo preoblikovati v ukrajinske, in če to ne bo delovalo, jih želijo zapreti," je opozoril Viktor Orban in se zavezal, da se bo njegova vlada še naprej borila za pravice etničnih Madžarov v zahodni Ukrajini. "Ukrajine ne bomo podprli pri nobenem vprašanju na mednarodnem prizorišču, dokler ne bo obnovila zakonov, ki zagotavljajo pravice Madžarov," je še dodal.

Madžarska je že večkrat kritizirala Ukrajino zaradi omejevanja pravic približno 150.000 etničnih Madžarov do uporabe maternega jezika, zlasti na področju izobraževanja. Pravice manjšin je Kijev omejil leta 2017, ko je sprejel zakon, ki omejuje uporabo manjšinskih jezikov v šolah.

Orban je prav tako izjavil, da se Madžarski ne mudi z odobritvijo švedskega pristopnega protokola za članstvo v Natu in da varnost Švedske ni ogrožena. "Sprašujem se, ali obstaja kaj nujnega, kar bi nas prisililo, da ratificiramo švedski pristopni protokol. Takšnih okoliščin ne vidim," je dodal.

Švedska je za vstop v zavezništvo po desetletjih nevtralnosti skupaj s Finsko zaprosila maja lani spričo ruske agresije na Ukrajino. Članice zavezništva so obe državi v Nato uradno povabile na vrhu zavezništva pred enim letom v Madridu. Finska se je zavezništvu priključila aprila letos, Švedska pa še čaka na zeleno luč Ankare in Budimpešte.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 55
  • peter25 08:48 27.september 2023.

    Vsa ta nacionalizem in ob prvi priloznosti se ti odseli skoraj polovica prebivalstva...po koncu vojne bo vsa ta zemlja pristala v lasti zahodnjakov. Ti bodo pripeljali kaksnih 50 milijonov imigrantov. Predvsem iz Afrike in Azije. In prav ti ljudje bodo ...prikaži več dvignili standard zivljenja. Slovenci, Cehi, Slovaki smo razlicni od drugih slovanskih narodov. Za nas je na prvem mestu posel. Razlog je v preteklosti. Marija Theresa je, kot prva uvedla obvezno solstvo. Prebivalstvo pametnejse zaradi tega.

  • Idioti 13:32 26.september 2023.

    Golob , jebem vam mater vsem , za svoj denar hočem kupovati RUSKI DIZEL . Vam kaj ni jasno ?

  • Idioti 13:29 26.september 2023.

    Trikrat hura za ORBANA , ki ima edini od vseh EU ritoliznikov jajca in to ogromna !