Svet
16092 ogledov

Orban razglasil nove izredne razmere

volitve Viktor Orban Madžarska Profimedia
Madžarski parlament potrdil spremembo ustave, ki širi mandat vlade glede izrednih razmer. Orban že sprejel nov odlok.

Madžarski parlament je danes z dvotretjinsko večino vladajoče desne stranke Fidesz sprejel spremembo ustave, ki širi mandat vlade za razglasitev izrednih razmer v primeru oboroženih spopadov, vojne ali humanitarne nesreče. Opozicija je bila do spremembe kritična, označila jo je za "bianco menico" za premierja Viktorja Orbana.

Premier Orban je tik pred iztekom veljavnih izrednih razmer, uvedenih zaradi covida-19, našel način, da bo še naprej vladal z odloki, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Parlament v Budimpešti je z danes potrjeno spremembo uvedel novo kategorijo izrednih razmer, v skladu s katero bo lahko vlada te sedaj razglasila tudi v primeru, ko se katera od sosednjih držav sooča z oboroženim spopadom, vojno ali humanitarno katastrofo. Parlament je lahko izredne razmere doslej razglasil v primeru naravnih ali industrijskih nesreč.

Za ustavno spremembo je glasovalo 136 poslancev, proti jih je bilo 36, še poroča dpa.

Pravosodna ministrica Judit Varga, ki je v parlamentu predstavila osnutek zakona, je predlog utemeljila z vojno v Ukrajini. Ta ni povzročila le najresnejše humanitarne krize po drugi svetovni vojni, ampak je spremenila tudi gospodarske obete v Evropi, je pojasnila.

Da bi se lahko soočili s temi izzivi, je treba zagotoviti možnost oblikovanja učinkovitih in hitrih nacionalnih odgovorov. To je cilj spremembe, je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA poudarila Varga.

Madžarska od izbruha vojne zavrača dobavo orožja Ukrajini, prav tako nasprotujejo embargu na rusko nafto. 

Orban že izkoristil novo priložnost

Premier Orban je že razglasil izredno stanje zaradi vojne v Ukrajini. Odlok stopi v veljavo opolnoči. "Svet je na robu gospodarske krize," je v nagovoru dejal madžarski premier. Ponovil je, da se Madžarska ne sme vpletati v vojno v Ukrajini in da mora "zaščititi finančno varnost družin"

Odlok bo dal vladi "manevrski prostor in možnost hitrega odzivanja" na posledice vojne v Ukrajini. Prve ukrepe naj bi predstavili jutri. 

Viktor Orban | Avtor: Profimedia Profimedia

Izredne razmere zaradi covida-19 se iztečejo konec maja

Izredne razmere, ki jih je vlada uvedla na začetku pandemije covida-19 pred več kot dvema letoma, parlament pa jih je od takrat večkrat podaljšal, se iztečejo 31. maja. Ta ukrep je Orbanovi vladi omogočal, da vlada z dekreti, omeji svobodo izražanja in svobodo tiska ter preloži referendume, ob tem navaja APA.

Opozicija je bila do spremembe ustave kritična. Označila jo je za "novo bianco menico" za premierja Orbana. Visoka komisarka za človekove pravice Sveta Evrope Dunja Mijatović pa je opozorila, da bo zakon vladi "podelil obsežna pooblastila za odločanje z odloki brez jasnega roka in nadzornih ukrepov".

"Tudi v izrednih razmerah je treba spoštovati ustavo, zagotoviti parlamentarni in sodni nadzor ter pravico do obveščenosti," je dodala.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 7
  • brencl 07:06 25.maj 2022.

    Predvsem je izredno zaskrbljujoča vloga naše rdeče kamarile, katera s tako odločnostjo zavrača izboljšanje vsakakršne izboljšave in večanje obrambne pripravljenosti v naši vojski. Če se bo to nadaljevalo, bomo pa resnično postali hlapci in tujci na svoji zemlji!

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 22:09 24.maj 2022.

    Kako, da je v primeru Ukrajine Janez sekal totalno kontra od njegovega idila Orbana? So v raju težave? Ne morem verjeti sama sebi ampak v primeru Ukrajine na nek način dam prav Orbanu.

  • Ender3 21:19 24.maj 2022.

    Ta avtokrat deluje po svoje mimo volje EU. Vprašanje je koliko časa bodo to tolerirali, čeprav dela večinoma v korist državljanov. V nekaj primerih mu dajemo celo prav.