Svet
3315 ogledov

Orban je prosil papeža, naj ...

Papež in Orban Profimedia
Frančišek se je srečal z madžarskim premierjem, s katerim imata veliko nasprotnih stališč.

Papež Frančišek je danes prispel na Madžarsko in se v Budimpešti srečal z madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Pogovora, ki je potekal ob robu mednarodnega evharističnega kongresa, se je udeležil tudi madžarski predsednik Janos Ader.

Srečanje, ki je po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa trajalo približno 40 minut, je potekalo po predvidenem programu in v "prisrčnem vzdušju", so sporočili iz Vatikana. Med temami pogovora so bile vloga Cerkve na Madžarskem, varovanje okolja in zaščita družine, so dodali.

Papež je po pogovoru dejal, da sta imela z Orbanom prijeten pogovor o okolju in družini, je še poročala Ansa.

Vatikanski televizijski kanal je prikazal papeža, ki vstopa muzej likovnih umetnosti v Budimpešti, ne pa tudi posnetkov ali fotografij s srečanja. Orban pa je na svoji Facebook strani objavil fotografijo rokovanja s papežem, poroča AFP.

V dodatnem sporočilu je pripisano, da je Orban prosil papeža, naj "ne pusti umreti krščanski Madžarski."

V preteklosti so po pisanju BBC provladni madžarski mediji in podporniki Orbana velikokrat kritizirali papeža in ga označevali za antikrščanskega zaradi njegovih komentarjev o madžarskem postopanju z begunci.

Papež in Orban | Avtor: Profimedia Profimedia

Znano je, da so papeževa stališča glede migracij in migrantov diametralno nasprotna Orbanovim, čeprav slednji zatrjuje, da je njegov boj proti migrantom namenjen "obrambi krščanske civilizacije v Evropi". 84-letni Frančišek, ki je po rodu Argentinec, je na drugi strani precej bolj naklonjen migrantom, zlasti beguncem, in poziva h krščanski usmiljenosti.

Papež bo med predvidoma osemurnim obiskom na Madžarskem maševal na osrednjem trgu v Budimpešti in se srečal z državnimi škofi, predstavniki različnih krščanskih kongregacij in voditelji madžarske judovske skupnosti. Nato bo odšel na sosednjo Slovaško, kjer bo na obisku do srede.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 8
  • Toma 10:54 13.september 2021.

    Ta papa je izdajalec lastnega naroda, pa nisem ne krščen ne pobožen.

  • Stane Adamič 19:27 12.september 2021.

    Kako sestal z Orbanom??? Saj so nas komunistične cajtenge pri nas 1.mesec prepričevale, da se ne bo sestal z diktatorjem Orbanom. Kdo tukaj laže????

  • bobubob 19:15 12.september 2021.

    Papež zaradi svoje preteklosti preprosto ne more razumeti ogroženosti domačinov ob navalu migrantov. Papež je 'predsednik' Cerkve. Organizacije oz. države s pripadajočimi atributi. In jemati ga je treba kot takega. Cerkveni organi pa bi morali ohraniti potrebno distanco, že zaradi ...prikaži veči preživetja Cerkve, če ne zaradi preživetja vernikov. Bog ne potrebuje posrednikov, ker je po definiciji vseprisoten in vsemogočen.