Svet
689 ogledov

Orban na svoj sporni zakon stavil 7,2 milijarde evrov

Viktor Orban
1/2
EPA
Madžarska je sprejela odločitev, da ne bo koristila sredstev iz sklada EU za okrevanje, če bo to pogojeno z njenim odstopom od nedavno sprejetega zakona, ki omejuje širjenje vsebin o skupnosti LGBTQ med mladimi. Ustrezen odlok so v petek zvečer objavili v uradnem listu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Na Madžarskem je pred kratkim v veljavo stopil zakon, ki prepoveduje prikazovanje tem, povezanih z LGBTQ, mladoletnim. Budimpešta je zaradi zakona pod hudim pritiskom iz tujine, predvsem Bruslja. Madžarski premier Viktor Orban je ta teden napovedal referendum o tem vprašanju.

Evropska komisija je zaradi zakona zoper Orbanovo vlado sprožila tožbo, češ da je diskriminatoren in da krši evropske vrednote strpnosti in svobode posameznika.

Prav zdaj teče tudi postopek, v katerem Evropska komisija potrjuje načrte držav članic za okrevanje. Ti načrti so podlaga za koriščenje sredstev iz sklada EU za okrevanje po pandemiji. Madžarskega načrta komisija še ni odobrila.

Kot piše v petkovem odloku Orbanove vlade, komisija odlaga odobritev načrta "zaradi političnega zavračanja nacionalne zakonodaje o zaščiti otrok". Orban namreč trdi, da gre pri omenjenem zakonu za zaščito otrok.

Madžarska bo sprejela le dogovor, v katerem ji Evropska komisija ne bo vsilila pogojev, ki za druge države članice ne veljajo, po navedbah dpa še piše v odloku.

Iz sklada za okrevanje naj bi sicer Madžarski pripadlo okoli 7,2 milijarde evrov.

V Budimpešti so danes potekale množične demonstracije proti zakonu in v podporo pravicam LGBTQ skupnosti. 

Komentarjev 4
  • jozicamurn 10:46 27.julij 2021.

    Bravo Orban, upam, da mu bo JJ sledil. Dosti jih imamo s to njihovo umazano propagando in lobijem, ki širi bolanizem našim otrokom v šole in dlje. Ve se kaj je družina, mati-oče-sin-hčera pa samo 2 spola poznamo ljudje (nismo ...prikaži več hermafroditi), to so moški-ženska, vse ostalo je bolano in anomalije, ki so združene skupaj s podporniki s celotnega sveta, da bi bili prikazani, kot da jih je več. Pa v ljubezenskih aferah se največ tepejo homoseksualni, največ tudi pijejo in delajo kriminal iz ljubosumja.

  • Ender3 20:25 24.julij 2021.

    Nič od tega ni odločila Madžarska, kot država. Tako se je odločil Orban, ki si lasti nedemokratične pravice vladanja svoji državi.

  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 20:21 24.julij 2021.

    Drugi idiot ki bo naše milijarde stran vrgel je Janez.. No ni ravno idiot, ker lačen narod se najlažje usmerja in podreja..Je pa pozabil da to ni Nemčija leta 1936...