Svet
20372 ogledov

Orban o sosedih: "Vzeli so nam morje"

Profimedia
Hrvaško morje "očitni izvor Orbanovih frustracij."

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen se je sinoči srečala z madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom zaradi madžarskega nasprotovanja skupnemu embargu Unije na rusko nafto. "Nocojšnji pogovor s premierjem Viktorjem Orbanom je bil koristen pri razjasnitvi vprašanj, povezanih s sankcijami in energetsko varnostjo. Naredili smo napredek, a nas še čaka delo," je na Twitterju zapisala Ursula von der Leyen.

 

To seveda pomeni, da z Madžarsko še ni bil dosežen noben konkretni dogovor. Država svoje soglasje k šestemu evropskemu svežnju sankcij Moskve pogojuje z zagotovili, da ji je v primeru emparga na rusko nafto zagotovljen dostop do energentov.

"Tisti, ki imajo morje in pristanišča, lahko pripeljejo nafto s tankerji," je prejšnji teden v radijskem intervjuju dejal Orban. "Če nam ga ne bi vzeli," je dodal, pri čemer je mislil na dalmatinsko obalo, ki je bila nekoč del Madžarske, zdaj pa del samostojne Hrvaške in tudi članica EU, "bi imeli tudi pristanišče."

O tej  Orbanovi izjavi so se danes razpisali tudi hrvaški mediji. Ti meniijo, da je hrvaško morje, ki omogoča dobavljanje nafte, "očitni izvor Orbanovih frustracij."

Kot je znano, Madžarska ne namerava podpreti novega svežnja sankcij Evropske unije, ki vključuje embargo na uvoz nafte, je povedal Orban. V intervjuju za nacionalni radio je Orban dodal, da bi trenutni predlog Evropske komisije pomenil "jedrsko bombo" za madžarsko gospodarstvo.

Komentarjev 13
  • rd2dmk2 08:51 11.maj 2022.

    še mal pa bo orban imel morje, skb ma, poštno banko ma, nkmb ma, mol in omv ma, hotele ma, janeza ma. še par ogriskih šalamc in flašk tokajc vrže z mize dol pa še ta drugo šlo.

  • Avatar Dux_Ursus
    Dux_Ursus 15:52 10.maj 2022.

    Dalmacija ni bila nikoli pod Ogrsko. Dalmacija je bila vedno del avstrijskega monarhije. Pod Ogrsko je spadal komitat Modruš-Reka in komitat Lika-Krbava.

  • Ender3 14:55 10.maj 2022.

    Dobro, da smo se znebili Iveka, sicer bi vso Slovenijo razprodal Madžarom..Luka Koper jim bo še dolgo pomemben cilj.