Svet
972 ogledov

Orban obrnil ploščo, Ukrajini 50 milijard evrov

Volodimir Zelenski Profimedia
Ukrajina je danes pozdravila dogovor EU o nadaljnji makrofinančni pomoči v višini 50 milijard evrov Kijevu, potem ko je Madžarska umaknila svoj veto. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v nagovoru voditeljem prek videopovezave poudaril, da današnja odločitev kaže na enotnost EU. Ta je potrebna tudi pri vojaški podpori Ukrajini, je dodal.

"Hvaležen sem vam za vašo odločitev o finančnem instrumentu za nas, za naše ljudi, za Ukrajino," je dejal Zelenski. "Pomembno je, da ste to odločitev sprejeli soglasno, vseh 27 članic. To znova kaže na vašo trdno enotnost in podporo Ukrajini," je dejal.

Evropa danes pošilja močan signal čez Atlantski ocean in vsemu svetu, da se bo na pravilih temelječ red zoperstavil vsem izzivom.

Da so članice EU še enkrat pokazale svojo solidarnost in enotnost v dejanjih za podporo ukrajinskemu ljudstvu pri soočanju z vojno, pa je na družbenem omrežju X zapisal ukrajinski premier Denis Šmihal.

Zahvalil se je predsedniku Evropskega sveta Charlesu Michelu in voditeljem držav članic za neomajno podporo. "Vsak vaš glas je pomemben prispevek k naši skupni zmagi. Zagotovilo za to je sveženj v višini 50 milijard evrov do konca leta 2027," je zapisal.

Predsedniki držav in vlad EU so se danes sestali na izrednem zasedanju v Bruslju, da bi dosegli dogovor glede nadaljnje pomoči Ukrajini v okviru revizije dolgoročnega proračuna EU, čemur je sprva nasprotoval madžarski premier Viktor Orban.

Predsednik Evropskega sveta Michel je kmalu po pogovorih z Orbanom sporočil, da so voditelji vseh 27 članic EU podprli 50 milijard evrov makrofinančne pomoči za Ukrajino. To bo po njegovem omogočilo trdno, dolgoročno in predvidljivo financiranje za Ukrajino.

Zelenski je sicer voditelje v nagovoru opozoril, da Severna Koreja Rusiji dobavlja topniške izstrelke in balistične rakete. "Obveščevalni podatki kažejo, da bo Rusija od Pjongjanga prejela milijon topniških izstrelkov," je dejal.

Ob tem je izrazil obžalovanje, da EU do konca marca ne bo izpolnila obljube o dobavi milijona izstrelkov v enem letu. Zaradi zamude pri izpolnjevanju tega cilja je potrebna enotnost pri vzpostavitvi sklada za vojaško podporo Ukrajini v okviru Evropskega mirovnega instrumenta, je dejal. Po njegovih besedah je potrebnih najmanj pet milijard na leto v prihodnjih štirih letih za sofinanciranje dobav orožja Kijevu.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 12
  • peter25 09:02 03.februar 2024.

    Kaj vse bi se dalo narediti s 50 milijardami...sevda, ker ga nimajo se bo ta vsota ustvarila iz zraka. Denar spet menj vreden in se bo odplacal skozi inflacijo. Samo pomisli kaj vse se je naredilo z 20 milijardami v ...prikaži več bivsi Jugi. Teh 50 bo v parih mesecih izginilo v zepih globoke drzave. Se korak blizje ponovnem propadu zahodnega Rimskega imperija. Potem bo spet 1000 let teme:)

  • Avatar MS
    MS 15:01 02.februar 2024.

    Putiniva ura se počasi izteka! Tik tak, tik tak!

  • Jernej65 11:34 02.februar 2024.

    In rusofilčki se zopet jočete, še Orban je pametnejši od vas in ve kaj je dobro zanj.