Svet
26926 ogledov

Orban pokazal sredinec Evropi, raje bo sodeloval z Rusi

Viktor Orban
1/3
Epa Viktor Orban.
Madžarska vlada je v petek napovedala, da bodo v sodelovanju z ruskim jedrskim operaterjem Rosatom v nuklearki Paks v prihodnjih tednih začeli graditi dva nova jedrska reaktorja. Zunanji minister Peter Szijjarto je pozdravil dovoljenje, ki ga je za gradnjo izdala madžarska agencija za jedrsko energijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Naj se gradnja začne!" je Szijjarto sporočil na Facebooku in dodal, da bi lahko bila jedrska reaktorja pripravljena na obratovanje do leta 2030.

Namen dogovora, ki sta ga Rusija in Madžarska sklenili leta 2014, je razširiti obstoječo jedrsko elektrarno Paks, ki trenutno zagotavlja 40 odstotkov madžarske oskrbe z električno energijo. Z dodatnima dvema reaktorjema se bo zmogljivost jedrske elektrarne, ki jo trenutno sestavljajo štirje reaktorji sovjetske izdelave, zgrajeni v 80. letih prejšnjega stoletja, več kot podvojila.

"Na ta način lahko zagotovimo dolgoročno varnost oskrbe Madžarske z energijo in zaščitimo Madžare pred ekstremnimi nihanji cen energije," je dejal Szijjarto.

Projekt prikazuje povezave, ki jih je madžarski premier Viktor Orban v preteklih letih vzpostavil z ruskim predsednikom Vladmirjem Putinom, piše AFP. Ta 12,5 milijarde evrov vreden projekt bo v 80 odstotkih, v višini 10 milijard evrov, s posojilom Madžarski financirala Rusija, Madžarska pa bo zagotovila preostalih 2,5 milijarde evrov.

Vladimir Putin | Avtor: Epa Epa

Sporazum, podpisan januarja 2014, je Rosatomu podelil pravico do gradnje dveh reaktorjev, znanih kot "Paks II", na lokaciji edine madžarske jedrske elektrarne, ki je uro vožnje oddaljena od Budimpešte.

Države Evropske unije si v luči ruske invazije na Ukrajino prizadevajo zmanjšati svojo odvisnost od ruskih energentov, vojna v Ukrajini pa očitno ni spremenila stališča Madžarske do tega vprašanja.

Budimpešta, ki kritizira politiko sankcij EU proti Rusiji, je nedavno okrepila sodelovanje z Moskvo na področju plina in se dogovorila za več dobav, kot je bilo predvideno v prejšnjih trgovinskih sporazumih. Madžarska tudi ni brezpogojno podprla prizadevanj za izolacijo in sankcioniranje ruskega izvoza nafte in plina.

Jedrska elektrarna v Curugi. (Foto: Reuters) | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Komentarjev 99
  • Boschtjan Zupanchich 16:47 29.avgust 2022.

    Pameten dedec !!! ! !!! Ne pa naši Bedaki !!! ! !!!

  • bobubob 13:47 28.avgust 2022.

    Nič čudnega, po vsem preteklem pljuvanju EU po Madžarski in po njenih izvoljenih predstavnikih. Marsikdo Madžarom zavida njihovo 'srečo' - pri tem pa pozablja, da je vsak v največji meri kar sam svoje 'sreče' kovač.... Tudi mi imamo srečo, saj ...prikaži več imamo vseskozi prav tako oblast, kot si jo izvolimo....pa še ''EU ma nas rada'' za povrh...

  • pilotko 07:53 28.avgust 2022.

    Orban je prvi pravilno ocenil, da nas pelje Janšev izlet v Ukrajino v vojno, kjer Ruse NATO ne more pokoriti. Dela za dobro in korist Madžarov vse ostale spletke Bruslja po naročilu Amerike pa ga ne zanimajo, ker bo Amerika ...prikaži večka pokopala evropsko gospodarstvo in sama pobrala enormne dobičke te vojne.