Svet
1846 ogledov

Orban: "Pred Madžarsko je desetletje nevarnosti"

Viktor Orban EPA
Orban je prejel mandat za sestavo nove madžarske vlade.

Madžarski predsednik Janos Ader je dosedanjemu premierju Viktorju Orbanu danes poveril mandat za sestavo nove vlade. Orban, čigar stranka Fidesz je prepričljivo zmagala na aprilskih volitvah, je mandat sprejel, je poročala madžarska tiskovna agencija MTI. Dolgoletni premier je pri tem opozoril, da je pred Madžarsko "desetletje nevarnosti".

"V Evropi je vojna in cene rastejo, kažejo se znaki resne energetske krize," je izjavil Orban v navzočnosti predsednika Aderja.

Kot je še dejal, se je zavezal, da bo oblikoval vlado, katere člani bi lahko skupaj in tudi "posamezno zaščitili Madžarsko pred nevarnostmi naslednjega desetletja", poroča MTI.

Premier z najdaljšim stažem v EU

Orbanova desna nacionalistična stranka Fidesz je v začetku aprila prepričljivo zmagala na parlamentarnih volitvah in ima s 135 sedeži od 199 v novem parlamentu ponovno dvotretjinso večino, s katero lahko spreminja ustavo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ader je potrdil, da je Orban sprejel poverjeni mu mandat in dodal, da bo v ponedeljek parlamentu, ki se bo sestal na konstitutivni seji, uradno predlagal glasovanje o Orbanu kot novem premierju.

To bo Orbanov že četrti zaporedni mandat na čelu vlade in skupno peti. Orban je del madžarske politike že več kot tri desetletja in je trenutno premier z najdaljšim stažem v EU.

Vsa ta leta se je tudi krepil spor z Brusljem, ki je proti Madžarski uvedel vrsto postopkov, zaradi zakonov o nevladnih organizacijah in univerzah, zavračanja sodelovanja pri premestitvah beguncev, spodkopavanja neodvisnosti sodstva, omejevanja medijev, korupcije ter kršitve pravic LGBTIQ.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • h4ck3r 12:12 29.april 2022.

    Več kot očitno je da ljudstvu ne gre tako slabo, če dobi 2/3 večino. Ne vem kaj želijo mediji in ostali dosečt? Večjo ubogljivost in odvisno? Kaj jim ni všeč, da so ljudje zadovoljni? Kaj nam pomaga nov obraz vsakič ...prikaži več in vsakič nas enako n...jo. Izgleda da pa nam je lepo če nas nekdo j.... :-D

  • mihatirs 12:03 29.april 2022.

    hvala bogu da nismo izvolili pacienta Janšo, ker potem bi imeli isto sranje kot Madžari...čas je da se zresetira tole sranje desno od SDS, ker ta leve stranke smo že dobro popucali stran iz parlamenta!!!

  • jakec1575 11:49 29.april 2022.

    Orban mora letos leteti ven iz EU. Avtokrat da mu ni para. Vzeti eu sredstva. Kot neto prejemnica namrec prejmejo vec, kot dajejo. Madzarski narod pa je zabit ko mamba, da izvolijo avtokrata, ki v svoji vasi 1000 dus zgradi ...prikaži več igrisce za 15 tisco ljudi, zeleznico in tramvaj. Madzarska bo propadla. EU je reagirala 10 let prepozno. Je pa dokaz, kdor ima v zgodovini fašizem, se deduje generacije ta avtokracija. Se vidi, da Mdzari nikoli niso imeli OF.