Svet
546 ogledov

ZDA zaskrbljene zaradi madžarskega zakona

viktor orban Profimedia
ZDA so zaskrbljene zaradi madžarskega zakona o obrambi nacionalne suverenosti.

Ameriški State Department je v sredo izrazil zaskrbljenost zaradi novega madžarskega zakona o obrambi nacionalne suverenosti, ki po oceni ZDA vladi daje drakonska pooblastila za morebitno ustrahovanje in kaznovanje tistih, ki imajo drugačna stališča od vladajoče stranke Fidesz.

"Zakon o obrambi nacionalne suverenosti bi se lahko uporabil za vsiljive preiskave madžarskih državljanov, podjetij in organizacij brez sodnega nadzora, tudi če niso imeli stikov s tujo vlado ali tujim subjektom. Ta zakon ni v skladu z našimi skupnimi demokratičnimi vrednotami, osebnimi svoboščinami in pravno državo," je sporočil State Department.

Madžarski parlament je pred dobrim tednom dni potrdil zakonodajo o omejevanju tujega vpliva, za katero se kritiki vlade premierja Viktorja Orbana bojijo, da bi jo oblasti lahko uporabile za zatiranje nasprotnikov. Zakonodaja je bila sprejeta z veliko večino, veljati pa naj bi začela februarja.

Sveženj zakonov o "obrambi nacionalne suverenosti" predvideva vrsto ukrepov za preprečevanje tujega vmešavanja, vključno s kriminalizacijo financiranja volilne kampanje iz tujine in ustanovitvijo urada za zaščito suverenosti s širokimi pooblastili, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Opozarjajo na tveganje za človekove pravice

Po navedbah Budimpešte je sveženj namenjen zaščiti madžarske suverenosti. Nasprotniki Orbanove vlade ga medtem vidijo kot še enega od načinov, na katerega bi madžarske oblasti lahko obračunavale z nasprotniki in opozicijo.

Ustanovitev takšnega nadzornega organa je bila zato v zadnjih tednih tarča kritik skupin za človekove pravice, ki menijo, da bodo zakoni oblastem služili kot zaščita za "samovoljno izvajanje oblasti".

Oglasil se je tudi Svet Evrope (SE), ki je konec novembra ocenil, da ustanovitev tovrstnega urada predstavlja veliko tveganje za človekove pravice. Po mnenju SE gre za poskus Orbanove vlade, da bi utišala kritične glasove pred evropskimi in lokalnimi volitvami na Madžarskem prihodnje leto.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
 • Avatar mahatma2
  mahatma2 08:39 24.december 2023.

  Mnogo bolje bi bilo za planet zemlja , če bi Kolumb zgrešil Ameriko pred 500 leti

 • Kmodri 15:23 22.december 2023.

  Mi smo zaskrbljeni zaradi ZDA!

 • bobubob 14:06 21.december 2023.

  Zaskrbljene, a kot je slišati Američane, ki jih ZDA štejejo za neodgovorne zarotnike (in imajo tam podoben 'status' v družbi kot tule necepilci pod Janšo), bi se morale ZDA bolj bati lastnih državljanov ki živijo od koristnega dela in ne ...prikaži več od zdrah, ki jih US administracija širi po svetu. Rus jim je povedal, naj počistijo pri sebi, oni pa tako v jok, da se je razjokala še jedrna Urša, mi pa z njo. In smo si po butalsko rekli da ruski plin, še nedavno najčistejši energent, tule že ne bo svinjal.