Svet
92957 ogledov

Branko Grims napovedal izstop

Janez Janša in Viktor Orban Epa
Branko Grims: Moje trdno prepričanje, ki ga bom vedno zagovarjal, je, da se dela velika krivica, politično pa usodno napako.

Politična skupina Evropska ljudska stranka (EPP) je z veliko večino podprla spremembe poslovnika, ki naj bi vodile v izključitev ali zamrznitev pravic članov Fidesza, stranke madžarskega premierja Viktorja Orbana. Spremembe poslovnika je potrdilo 148 od 187 članov EPP, 28 jih je bilo proti, štirje so bili vzdržani. Za potrditev sprememb je bila potrebna dvotretjinska včeina oddanih glasov, glasovati pa je morala najmanj polovica poslancev iz omenjene politične skupine. 

Povod za spremembe poslovnika so bile besede evropskega poslanca iz Fidesza Tamasa Deutscha, ki je lani novembra izjave vodje skupine EPP Manfreda Webra primerjal s slogani gestapa. Spremembe poslovnika natančneje opredeljujejo vrednote, ki jih morajo spoštovati člani skupine, in omogočajo izključitev ali amrznitev pravic vseh 12 članov Fidesza v EPP, ne le posameznega člana. Izključitev ali zamrznitev pravic lahko predlaga predsedstvo ali najmanj 15 odstotkov članov iz najmanj štirih delegacij.

Tomčeva in Zver glasovala proti

volitve v evropski parlament 2019, Romana Tomc | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Evropska poslanca Romana Tomc in Milan Zver iz vrst SDS nista podprla sprememb poslovnika politične skupine EPP v Evropskem parlamentu. Menita, da v času, ko se Evropa ukvarja z upravljanjem pandemije in ko poteka bitka s časom za cepiva, ni primeren trenutek za hitro spreminjanje temeljnih določil poslovnika, je sporočila Tomčeva. Oba menita, da bi morale biti spremembe posledica široke in odkrite razprave.

Pomisleke imata tudi glede tega, da politična skupina na hitro spreminja določila pravilnika, ki bi lahko bile sporne z vidika izvrševanja mandata demokratično izvoljenih poslancev, saj so brez predhodnih sprememb strankarskih pravil spremembe poslovnika poslanske skupine vprašljive.

Menita, da bo zaradi te odločitve prišlo do sprememb v širšem političnem prostoru in do slabitve moči EPP. 

Poslanec SDS v slovenskem državnem zboru Branko Grims pa je na Twitterju zapisal, da dela EPP Madžarom veliko krivico, politično pa usodno napako. Napovedal je, da mora v primeru dokončnega odhoda Orbanovega Fidesza iz EPP oditi tudi SDS.

Evroposlanec Franc Bogovič je pred glasovanje spreminjanje poslovnika označil za nekonstruktivno. Takšno dejanje po njegovem mnenju slabi EPP, kar je v primarnem interesu politične konkurence. Napovedal je, da bodo tudi v primeru izstopa Fidesz v SLS ostali trdni člen EPP.

Ljudmila Novak podprla spremembe

Evroposlanka Ljudmila Novak je spremembo podprla "Današnje glasovanje o spremembi pravil suspenza nacionalnih delegacij v skupini EPP v Evropskem parlamentu ni bilo uperjeno zoper katero izmed članic naše družine, temveč je bilo izvedeno zato, da se jasno postavijo pravila v primeru hudih kršitev vrednot naše politične skupine. Spremembe pravil sem podprla, ker menim, da so potrebne in so uravnotežen kompromis različnih predlogov."

Orbanov Fidesz odhaja iz politične skupine EPP

Viktor Orban | Avtor: EPA EPA
Nekaj minut po potrditvi spremembe je madžarski premier Viktor Orban vodjo politične skupine EPP Manfreda Webra obvestil, da se člani njegove stranke Fidesz odpovedujejo članstvu v skupini EPP. To je sporočil v pismu, ki ga je na Twitterju objavila podpredsednica Fidesza in ministrica v Orbanovi vladi Katalin Novak.

Takšno odločitev je Orban napovedal že minuli konec tedna. Spremembe poslovnika EPP so "očitna sovražna poteza proti Fideszu in našim volivcem", je zapisal v pismu Webru. "Medtem ko je na sto tisoče Evropejcev hospitaliziranih in ko naši zdravniki rešujejo življenja, je skrajno razočaranje videti skupino EPP ohromljeno z lastnimi upravnimi zadevami ter da poskuša utišati in onemogočiti naše demokratično izvoljene evropske poslance," še piše v Orbanovem pismu.

Madžarski premier je "omejevanje zmožnosti našim evropskim poslancem, da opravljajo naloge izvoljenih članov Evropskega parlamenta" označil za odvzem demokratičnih pravic madžarskim volivcem. "To je nedemokratično, nepravično in nesprejemljivo, zato se je upravljavsko telo Fidesza odločilo, da takoj zapusti skupino EPP," je zapisal Orban v pismu, naslovljenem na Webra.

Slovenska evroposlanka Ljudmila Novak je odločitev predsednika stranke Fidesz označila za "njegovo suvereno odločitev". "Negotove razmere v zvezi s statusom Fidesza v skupini EPP v Evropskem parlamentu so se s tem tudi dokončno razrešile. Nihče ne more sedeti na dveh stolih in zaradi lastnih interesov nenehno majati vrednot in odločitev lastne politične skupine ter nenehno sejati dvom in negotovost glede delovanja politične skupine, ki ji pripada. To navsezadnje od nas pričakujejo predvsem naši volivci.”

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 28
  • sam1 13:13 10.marec 2021.

    A nepreklicni ali samo izstop-bog ga usliši,da mu se želja uresniči.....

  • bodočipartizan 15:01 07.marec 2021.

    kar naj izstopijo in se pridružijo ultra naci strankam, kamo v resnici pašejo!

  • miro1 01:22 07.marec 2021.

    Grims, vi kar pošljite izstopno izjavo in ne upajte na zavrnitev. Za razliko od Janše, bo Manfred kuverto zagotovo odprl in vaš odhod z veseljem potrdil. Če želite ohraniti vsaj malo vaše tako opevane "pokončne drže", raje sami spokajte kufre ...prikaži več in veselo Orbanu v naročje!