Svet
179 ogledov

Orbico: Agrokorju že od decembra ne dobavljamo več

Lastnik Agrokorja Ivica Todorić se ne predaja v boju za delež Pivovarne Laško v Žurnal24 main
Velik distributer Agrokorja sprožil izvršbo, ki ji lahko sledi plaz. Ruska banka Todorića obtožila za nepravilnosti pri finančnih izkazih skupine.

Največji distributer potrošniškega blaga v regiji, hrvaški Orbico, je sprožil izvršbo, s katero od koncerna Agrokor terja deset milijonov kun (1,35 milijonov evrov), je za hrvaške medije povedal lastnik Orbica Branko Roglić, ki je tudi častni slovenski konzul na Hrvaškem. Dejal je, da od decembra lani ne pošilja več blaga v Konzum.

Roglić je danes potrdil, da ima Agrokor 1,6 milijona evrov obveznosti do Orbica, večinoma za cigarete. "Agrokor ne nadzoruje več plačil," je pojasnil za novičarski portal index.hr.

Sproži se lahko plaz, ki se bo končal s stečajem

Čeprav dolg Agrokorja do Orbica ni med večjimi, na Hrvaškem ocenjujejo, da bi lahko Roglićeva poteza sprožila plaz izvršb, kar bi bil dodatni pritisk na likvidnost Agrokorja in bi družbo lastnika Ivice Todorića lahko privedla v stečaj.

Agrokor ima več kot dve milijardi evrov obveznost do dobaviteljev, bonitetna agencija Moody's pa je v sredo ravno zaradi omejene likvidnosti koncerna znižala njegovo oceno z B3 na Caa1, obeti pa ostajajo negativni.

Znižanje bonitetne ocene je negativno vplivalo na Agrokorjeve obveznice, katerih cena na berlinski borzi je danes padla na približno četrtino nominalne vrednosti.

Največji hrvaški dobavitelji Agrokorja so se v sredo zvečer v Zagrebu sestali z ruskimi bankirji iz Sberbanke in VTB banke, ki sta največji upnici koncerna. Neuradno naj bi poskusili pomiriti dogajanje v Agrokorju, ker naj bi se stanje počasi izmikalo nadzoru. Pričakujejo, da bodo imeli do začetka naslednjega tedna pripravljen osnutek rešitev za Agrokor.

Minister pravi, da ni sodeloval pri nepravilnostih

VTB banka je v sredo potrdila, da so bile določene nepravilnosti pri vodenju finančne dokumentacije v Agrokorju, hrvaška opozicija pa je potem zahtevala odgovornost ministra za finance Zdravka Marića, ki je v vlado prišel z direktorskega položaja Agrokorja. Marić je že zanikal, da bi sodeloval pri oblikovanju finančnega poslovanja podjetja.

VTB je v sredo zvečer, potem ko so nekateri mediji navajali, da je podpredsednik VTB Jurij Solovjev govoril o ponarejanju finančne dolukentacije v Agrokorju, v sporočilu poudarila, da je šlo za nepravilnosti, ne za ponarejanje dokumentacije.

Hrvaška vlada naj bi s svoje redne seje v petek poslala predlog zakona o reševanju sistemsko pomembnih družbah, ki so ga v sosednih državi že poimenovali Lex Agrokor.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 12
  • Dixon 09:43 31.marec 2017.

    Sedaj bo agrokor v mercatorju nabil cene in pocuzal nekaj milijončkov. Na nas pa je, da ne padamo na njihove fore in se ga izognemo.

  • Žurnalček 18:00 30.marec 2017.

    Bojkotirajte Mercator , kajti s tem pripomorete padcu Tuđmanovega štirioglatoglavega bandita in jih prisilite v prodajo Mercatorja !

  • Žurnalček 17:57 30.marec 2017.

    Zdaj je čas , a potegnete na plano obvezo Agrokorja , da bo imel na policah določen procent SLO izdelkov . Tudi če je ostal enak , se je procent znižal , kajti pripeljali so hrvaške izdelke in tako zmanjšali ...prikaži več % za katere so se obvezali pri prevzemu ! E nistavno , ga je pa sedaj treba odkupiti nazaj ! Naredite sklad ali podobno , kajti za četrtino prejšnje ali pa še manj , bo vsak kupil delnice!