Svet
12 ogledov

Organizirali prometne nesreče, da bi prišli do denarja

(Foto: Anže Petkovšek) Žurnal24 main
Na Hrvaškem so sprožili preiskavo proti 150 ljudem zaradi suma, da so z dogovorjenimi prometnimi nesrečami oškodovali zavarovalnice za najmanj 282.000 evrov.

Hrvaški urad za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok) je sprožil preiskavo proti 150 ljudem zaradi suma, da so z dogovorjenimi prometnimi nesrečami na območju Zagreba oškodovali zavarovalnice za najmanj 2,15 milijona kun (282.000 evrov).

Tožilci trdijo, da je skupina od začetka leta 2014 do jeseni 2015 v Zagrebu organizirala prometne nesreče, po katerih so s pomočjo enega policista in odvetnikov oškodovali zavarovalnice za milijonske zneske. Za šest organizatorjev so zahtevali pripor. 

Za udeležbo v nesreči dajali nadomestilo

Organizatorji goljufij so iskali ljudi, ki so bili udeleženci dogovorjenih nesreč, ki so jih namenoma povzročili kot fiktivni krivci in fiktivni oškodovanci. Za udeležbo so sprejemali nadomestila v višini med 131 in 790 evrov. 

Pomagala policist in odvetnik

Do prometnih nesreč je prišlo v delovnem času policista, ki je opravljal preiskave in je nesreče predstavljal kot posledice kršitve prometnih predpisov, čeprav je vedel, da so bile vnaprej dogovorjene. "Odgovornim za nesrečo" je celo zaračunaval kazni za prometne prekrške, za katere so denar prispevali organizatorji goljufij.

Lažni oškodovanci so zahtevali tudi zdravniško pomoč ter so simulirali bolečine, strahove in zmanjšanje kakovosti življenja, da bi čim bolj prepričljivo prelisičili zavarovalnice. Ob tem so imeli podporo osumljenega odvetnika, ki je skrbel za potrebno dokumentacijo in zahteval nadomestila. Zavarovalnice so po nepotrebnem plačale tudi najmanj 125.000 evrov odvetniških stroškov.

Komentarjev 1
  • izRODEk 17:39 06.april 2016.

    Pa to je v Sloveniji folklora. Zvin vratne hrbtenice je najbolj pogosta poškodba slovenskih prometnih nesreč. Nekateri bi lahko bili vsaj toliko uvidevni, da bi na svoje avtomobile, hiše in drugo premoženje nalepili nalepke zavarovalnic, ki so jih sponzorirale pri ...prikaži več nakupu teh stvari :)