Svet
86 ogledov

Orjaški 200-kilogramski burek

Burek EPA
V Nišu spekli 200-kilogramski burek, ki je največji na svetu, vendar ne bo vpisan v Guinessovo knjigo rekordov. Pekom vseeno z doseženim zadovoljni.

200-kilogramski sirov burek so pripravili na burekdžijadi. Čeprav naj bi bil to največji burek na svetu, v knjigo rekordov ne bo vpisan, ker ni bilo prisotne komisije, ki bi rekord potrdila. Pekom je pomembno predvsem to, da so našli primerno tehnologijo za peko največjega bureka in dovolj veliko peč. Prihodnje leto pa se bodo spustili tudi v proceduro, po kateri bo njihov rekord uraden.

V 15. stoletju strogi kriteriji

Prvi zapis o pripravi bureka v Nišu sega v leto 1498, s tem pa mesto velja za prvi kraj v Srbiji, kjer so pripravili to jed. Za prvi niški burek je sicer "kriv" Turek Mehmet Oglu, ki ga je pripravil po takrat veljavnih predpisih na celotnem turškem ozemlju. Med drugim so predpisi določali potrebno debelino testa in vrsto materiala, ki je moral dosegati stroge kriterije kakovosti.

Komentarjev 3
  • gec 23:07 26.september 2011.

    Vaš komentar smo odstranili, ker ste kršili naš kodeks komentiranja: http://www.zurnal24.si/pravno-obvestilo#kodeks_komentiranja Uredništvo zurnal24.si

  • gec 23:04 26.september 2011.

    Vaš komentar smo odstranili, ker ste kršili naš kodeks komentiranja: http://www.zurnal24.si/pravno-obvestilo#kodeks_komentiranja Uredništvo zurnal24.si

  • privat 12:51 26.september 2011.

    kakšen (niški)srbski burek? To je kraja intelektualne lastnine....samo kraja v srbiji je nekaj normalnega,vsakdanjega!