Svet
13 ogledov

Orkan Felix z vso močjo proti Mehiki

Orkan Felix je že dosegel najnevarnejšo peto stopnjo in se že približuje Jamajki Žurnal24 main
Drugi silovit orkan letošnje sezone, ki potuje proti Mehiki, je že dosegel najnevarnejšo peto stopnjo.

Orkan Felix (Srečko), ki se je v noči na nedeljo razvil iz tropske nevihte in prešel karibski otok Aruba, se je v nedeljo še okrepil in dosegel najnevarnejšo peto stopnjo. Po predvidevanjih Centra za nadzor orkanov v Miamiju naj bi orkan z vetrovi hitrosti prek 270 kilometrov na uro, potem ko se je že usmeril proti Belizeju, mehiški polotok Jukatan dosegel v sredo. Sicer pa je že prešel Arubo in Nizozemske Antile, a tam na srečo ni povzročil hujše škode. Izruvanih je bilo le nekaj dreves in poplavljenih nekaj hiš, več deset prebivalcev pa je moralo zapustiti svoje domove.

Felixa pričakujejo tudi na Jamajki

Zaradi orkana Felix naftne ploščadi v Mehiškem zalivu še niso ogrožene. © AFP

 
Na orkan se že pripravljajo tudi v Hondurasu, kjer so oblasti vse od Limona pa do meje z Nikaragvo izdale opozorilo pred močnim vetrom in dežjem, ki lahko poplavi hiše in povzroči ogromno škode. Feliksa pričakujejo tudi na Jamajki in v Belizeju, ki naj bi ga dosegel v sredo, pozneje pa naj bi pot nadaljeval v Mehiko. Prav tu pa številna podjetja, ki se ukvarjajo s proizvodnjo nafte in zemeljskega plina, zelo pozorno opazujejo razmere, a za zdaj še niso evakuirala svojih delavcev ali ustavila proizvodnje.

Poleg Felixa se krepi tudi Henriette
SIcer pa se poleg orkana Felix v mehiškem zalivu vse bolj krepi tudi tropska nevihta Henriette, ki je v svojem divjanju v znanem turističnem letovišču Acapulco že sprožila več plazov, poplavila več domov in že terjala šest smrtnih žrtev. Ameriški center za opazovanje orkanov ob tem opozarja, da bi se lahko tudi Henriette razvila v orkan in v torek ogrozila mehiško obalo.

Felix že drugi orkan v tej sezoni

Prvi orkan letošnje sezone - orkan Dean je konec avgusta na svojem potovanju po Karibih in polotoku Jukatan zahteval 27 življenj. © AFP

 
Orkan Felix je tokrat že drugi silovit orkan letošnje sezone nad Atlantskim oceanom, ki pa doslej še ni zahteval žrtev. Kot je znano je konec avgusta po Karibih in polotoku Jukatan že divjal orkan Dean, ki je na svoji uničujoči poti zahteval kar 27 življenj in se v nasprotju s pričakovanju v Tihem oceanu razpršil in predvsem ZDA prihranil najhujšo katastrofo.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.