Svet
755 ogledov

Orkan Julia za seboj pustil opustošenje

Orkan Julia
1/6
Profimedia
Orkan Julia je v Srednji in Južni Ameriki terjal že najmanj 59 smrtnih žrtev.

Zaradi močnega deževja in poplav po tropski nevihti Julia, ki je v nedeljo dosegla Nikaragvo, je v Srednji in Južni Ameriki doslej umrlo najmanj 59 ljudi. Posebej prizadeta je Venezuela, kjer je zaradi zemeljskega plazu, ki se je sprožil v soboto ponoči, življenje izgubilo že najmanj 34 ljudi, poročajo tuje tiskovne agencije. Po besedah venezuelskega predsednika Nicolasa Madura, ki je v ponedeljek obiskal prizadeto območje v mestu Las Tejerias v zvezni državi Aragua, pogrešajo še več kot 60 ljudi.

"Tako velikega zemeljskega plazu v Venezueli nismo doživeli že več let," je dejal med obiskom in prebivalcem obljubil obnovo uničenih domov.

V Venezueli, ki jo sicer že dlje časa pestita gospodarska kriza in revščina, je v zadnjih mesecih zaradi rekordnih padavin umrlo že več deset ljudi.

Julia je zemeljske plazove in poplave povzročila tudi v Srednji Ameriki, kjer je doslej umrlo najmanj 25 ljudi, od tega 13 v Gvatemali, devet v Salvadorju in trije v Hondurasu, navaja dpa. Pet od devetih mrtvih v Salvadorju je bilo vojakov, na katere se je zaradi zemeljskega plazu zrušil zid.

 

 

Po besedah gvatemalskega predsednika Alejandra Giammatteija se je tropska nevihta umirila, vendar pa bo dež padal še naprej. Giammattei je v državi razglasil izredne razmere za 30 dni.

Iz ameriškega centra za orkane so medtem sporočili, da na območju Srednje Amerike še vedno obstaja nevarnost življenjsko nevarnih nevihtnih valov.

Tropska nevihta Julia je sicer nastala v petek nad Karibskim morjem, v nedeljo zvečer pa je kot orkan prve stopnje dosegla Nikaragvo. V notranjosti države je nekoliko izgubila moč in se v ponedeljek z vetrovi, ki so pihali s hitrostjo 55 kilometrov na uro, pomaknila zahodno, nad Gvatemalo.

Medtem je število smrtnih žrtev po nedavnem divjanju orkana Ian samo v zvezni državi Floridi naraslo na 102, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Ian je na Florido kot orkan 4. stopnje udaril konec septembra in za seboj pustil opustošenje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.