Svet
35 ogledov

Orkan, poplave, električni mrk

Orkanski veter v VB Reuters
Več deset tisoč domov v Veliki Britaniji je še vedno brez električne energije, močno je oviran tudi promet.

Državo so prizadeli vetrovi z močjo orkana, na jugovzhodu države pa vremenoslovci še naprej svarijo tudi pred poplavami. Na Otoku so v sredo izmerili do 160 kilometrov na uro močne sunke vetra. Na nekaterih predelih Velike Britanije je zaradi vremenske ujme moten železniški promet, številne ceste so zaprte.

Poskušal umakniti drevo

V sredo popoldne je vremenska ujma terjala smrtno žrtev. Starejšega moškega je v Bremhillu ubila elektrika, ko je poskušal z napeljave umakniti podrto drevo, poroča britanski BBC.

V sredo ponoči je bilo brez elektrike po Veliki Britaniji okoli 130.000 domov. Delavci elektropodjetij so sicer na terenu, a bo za odpravo posledic neurja potrebnega še veliko časa, opozarjajo.

Veter naj bi se umiril

Po nekaj hudih dneh naj bi se vetrovne razmere danes nekoliko umirile. Stopnja alarma zaradi vetra se je zmanjšala z rdeče na rumeno, čeprav ponekod velja svarilo pred ledom in snegom. Olajšanje pa bo trajalo le en dan, saj že za petek napovedujejo nov močan veter, na Severnem Irskem, na jugu Škotske in severu Anglije pa tudi močno sneženje.

Poplavna ogroženost je medtem še vedno zelo visoka na območjih Berkshira, Surreyja in Somerseta, kjer so narasle vode že poplavile več kot tisoč domov. Gasilci so v sredo pred poplavami rešili 250 ljudi, od nedelje pa skupno že 850. Reka Temza je na nekaterih točkah dosegla najvišji vodostaj v več kot 60 letih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.