Svet
4853 ogledov

Trije so umrli

Vihar Herwart pustošil po Nemčiji, Češi in Poljski
1/13
epa
Odkrite strehe, porušena drevesa ...

Viharni veter povzroča velike težave v Srednji Evropi, zlasti v Nemčiji, Avstriji in na Češkem ter Poljskem. Veter odkriva strehe, ruši drevesa in daljnovode. Ponekod so nevarno narasle tudi reke. Po dosedanjih informacijah so zaradi viharja, ki so ga vremenoslovci poimenovali Herwart, umrli najmanj trije ljudje.

Dve smrti na Češkem, ena na Poljskem

O dveh smrtnih žrtvah poročajo s Češke. V mestu Trebič v osrednjem delu države je drevo padlo na neko žensko in jo ubilo, podobno pa je bilo padlo drevo usodno tudi za starejšega moškega v kraju Jičin severovzhodno od Prage.

Smrtno žrtev zaradi padlega drevesa so zabeležili tudi na Poljskem; v bližini Szczecina je padlo drevo pokopalo avtomobil in voznika v njem, so sporočili poljski gasilci.

V Berlinu stanje naravne nesreče

V Berlinu so zaradi Herwarta razglasili celo stanje naravne nesreče. Zaenkrat so v nemški prestolnici zabeležili le enega poškodovanega, na katerega se je zrušil gradbeni oder, vendar imajo gasilci polne roke dela z odpravljanjem posledic orkanskega vetra.

Huda ura tudi na Dunaju

Podobno je tudi na Dunaju, kjer so gasilci od sobotnega večera posredovali že več kot 350-krat. Odstranjevati so morali padla drevesa, porušena ostrešja in podobno.

Vihar Herwart pustošil po Nemčiji, Češi in Poljski | Avtor: epa epa
Na Češkem veter povzroča tudi težave v cestnem in železniškem prometu. Na severu države so gladine rek že blizu poplavnim nivojem. Številna gospodinjstva pa so ostala brez elektrike. Samo na Češkem naj bi jih bilo preko 100.000. Podobno je tudi na zahodu Poljske, kjer je brez oskrbe z elektriko okoli 200.000 ljudi.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.