Svet
13 ogledov

Osama bin Laden dobil naslednika

Po smrti Osame bin Ladna 2. maja se je ugibalo, da bo vodstvo mreže prevzel Egip Žurnal24 main
Začasni vodja oziroma vršilec dolžnosti vodje teroristične mreže Al Kaida naj bi bil Egipčan Saif Al Adel.

Zanj je v ZDA razpisanih petih milijonov dolarjev nagrade zaradi sodelovanja v napadih na ameriški veleposlaništvi v Afriki leta 1998.

CNN kot vir navaja Libijca Normana Benotmana, ki naj bi bil nekdanji islamski skrajnež, povezan z Al Kaido, zdaj pa naj bi se spreobrnil in naj bi delal kot analitik za britansko fundacijo Quilliam, ki analizira pojav terorizma. Benotman naj bi se že dolga leta ukvarjal z analiziranjem in spremljanjem islamskih teroristov.

Saifa Al Adela s pravim imenom Mohamed Ibrahim Makavi je ameriškemu zveznemu uradu FBI med drugimi izdal eden izmed vpletenih v napade na ameriški veleposlaništvi v Keniji in Tanzaniji leta 1998, Mohamed Odeh. Al Adel naj bi njemu in drugim ukazoval že leta 1993, naj gredo v Somalijo pobijat Američane, ki so tam delovali v okviru operacije ZN.

Pomanjkanje karizme
Po smrti Osame bin Ladna 2. maja se je ugibalo, da bo vodstvo mreže prevzel Egipčan Ajman Al Zavahiri, ki pa naj ne bi imel dovolj karizme. Zaradi tega naj bi nekaj poveljnikov Al Kaide z območja Afganistana in Pakistana izbralo Al Adela. O njem ni veliko znanega, razen tega, da naj bi nekaj časa preživel v egipčanskih zaporih in se v 80. letih prejšnjega stoletja bojeval proti sovjetski okupaciji Afganistana, ko so islamski borci dobivali izdatno pomoč od ZDA.

Po strmoglavljenju režima talibanov naj bi leta 2001 pobegnil v Iran in od tam usmerjal napade po Savdski Arabiji, vendar ne brez težav, ker so Iranci člane Al Kaide lovili in zapirali. Nazadnje naj bi se gibal na območju med Afganistanom in Pakistanom in bil tudi eden izmed lokalnih poveljnikov skrajnežev Al Kaide.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.