Svet
16 ogledov

"Osama bin Laden je mrtev, General Motors živi"

Joe Biden in Barack Obama EPA
Predsednik ZDA Barack Obama je ob zaključku nacionalne konvencije demokratske stranke v Charlottu v Severni Karolini sprejel strankarsko nominacijo za predsedniško kandidaturo.

Američanom je Barack Obama napovedal težko, vendar pravično pot iz sedanje krize, če mu bodo na volitvah 6. novembra zaupali drugi mandat. "Vem, da se kampanje lahko zdijo malenkostne in celo neumne. Če ste siti poslušanja oglasnih sporočil, mi verjemite, da sem jih tudi jaz. Vendar pa, ko bo vsega konec in boste vzeli glasovnico, se boste soočili z najbolj jasno izbiro v generaciji, pri čemer ne bo šlo za izbiro med dvema kandidatoma, ampak za izbiro med dvema različnima potema za Ameriko," je dejal predsednik.

Volivce je pozval, naj mu zaupajo, da bo ustvaril pravičnejše in trdnejše gospodarstvo kot republikanci. Priznal je, da njegova pot ne bo lahka in hitra, kot ni bila niti pot iz velike gospodarske depresije v začetku 20. stoletja.

Romneyjev recept "poenostavljen"

"Izvolili ste me, da vam povem resnico," je dejal Obama in vizijo za razvoj republikanskega predsedniškega kandidata Mitta Romneyja ter njegovega podpredsedniškega kandidata Paula Ryana napadel kot poenostavljen recept z davčnimi olajšavami za bogate in zmanjšanjem regulacij ne glede na vpliv na družbo.

"Naša vizija je obnova vrednot, ki so ustvarile največji srednji razred in najtrdnejše gospodarstvo na svetu," je dejal Obama in napovedal, da bo v drugem mandatu poskrbel za milijon novih delovnih mest do leta 2016, podvojitev izvoza do leta 2014 in z novo energetsko politiko postavil temelje za prepolovitev uvoza nafte do leta 2020.

Pred Obamo je podpredsedniško nominacijo demokratov sprejel Joseph Biden. Omenil je Romneyjevo nasprotovanje lovu na vodjo teroristične mreže Al Kaida in reševanju avtomobilske industrije ter s pomočjo množice izrekel besede, ki so postale neuradni slogan kampanje: "Osama bin Laden je mrtev, General Motors živi."

Oktobra sledijo soočenja

Nacionalni konvenciji za potrditev predsedniških in podpredsedniških kandidatov sta tako končali obe stranki. Republikanci so namreč že prejšnji teden v Tampi na Floridi potrdili Romneyja in Ryana.

Kampanja se zdaj nadaljuje in to že danes, ko bo objavljeno poročilo o stopnji brezposelnosti v avgustu. Zanimivo pa bo spet oktobra, ko bodo tri televizijska soočenja predsedniških in eno podpredsedniških kandidatov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.