Svet
8 ogledov

Osamin poziv Evropi, naj se loči od ZDA

Osama bin Laden je tekom predsedniške kampanje leta 2012 načrtoval atentat na am Žurnal24 main
Prvi mož Al Kaide Osama bin Laden naj bi v svojem domnevnem sporočilu Evropejcem te pozval, naj se odmaknejo od Združenih držav Amerike, saj te izgubljajo vojno v Afganistanu.

Kratko sporočilo v arabščini, ki se je v petek pojavilo na spletnih straneh muslimanskih skrajnežev, ima podnapise v angleščini in nemščini. Njegove pristnosti še niso potrdili, bin Laden pa se je nazadnje oglasil 13. septembra, dva dni po po osmi obletnici letalskih terorističnih napadih v ZDA.

Al Kaida je nedavno objavila videoposnetke, v katerih Nemce poziva, naj se umaknejo iz Afganistana, v nasprotnem primeru naj se državljani raje izogibajo javnih krajev. V Nemčiji bodo jutri parlamentarne volitve, muslimanski skrajneži pa so pozvali volilce, naj ne izberejo politikov, ki podpirajo vojno v Afganistanu.

Tolpa kriminalcev
"Ne bo trajalo dolgo, da se poleže prah vojne v Afganistanu. Takrat tam ne bo niti sledu o Američanih,“ je Evropejcem sporočil bin Laden.

"Zatiranje na koncu prizadene tiste, ki tlačijo, nepravičnost ima nezdrave posledice za nepravične. Ena najhujših oblik nepravičnosti je pobijanje ljudi in natančno to počnejo vaše vlade in vojaki v Afganistanu pod okriljem zveze NATO,“ trdi prvi mož Al Kaide.

Po njegovih besedah v napadih na talibane in Al Kaido umira in trpi civilno prebivalstvo.

"Pameten mož ne zapravlja svojega denarja in sinov za tolpo kriminalcev v Washingtonu. Za vsakega človeka je sramota biti del koalicije, če njen vrhovni poveljnik ne spoštuje človeškega življenja in namenoma bombardira vaščane, čemur sem priča,“ pravi bin Laden.

Propagandna vojna

Tiskovni predstavnik nemškega notranjega ministrstva Stefan Paris je za CNN povedal, da nemška obveščevalna služba jemlje sporočilo zelo resno, ga pa še preučujejo.

"Sodi v poplavo propagandnih sporočil, ki smo ji priča pred volitvami,“ ugotavlja Paris. Po njegovih besedah ne bo sprožilo panike, varnostne službe bodo "še naprej natančno in premišljeno opravljale svoje delo“.

Trenutno ni dokazov, da bi Nemčiji grozile konkretne teroristične akcije, ugotavlja Paris. Prepričan je, da je bin Ladnovo sporočilo namenjeno predvsem Nemčiji, saj ima podnapise v nemščini, objavljeno pa je bilo le poldrugi dan pred volitvami.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.