Svet
14 ogledov

Oscar z novim obrazom pred kamerami

popolna presaditev obraza oscar
1/5
Žurnal24 main
Španec, ki so mu naredili prvo popolno presaditev obraza, se je prvič po operaciji pojavil v javnosti.
Njegovo javno predstavitev si lahko ogledate v galeriji.

Štiri mesece po tem, ko so mu naredili pionirsko operacijo, s katero so mu popolnoma obnovili obraz, ki si ga je poškodoval v nesreči pri lovu leta 2005, se je 31-letni Oscar prvič pojavil v javnosti. "Zelo sem srečen, da sem tukaj in želim izraziti hvaležnost bolnišnici, zdravniškemu osebju in vsem donatorjem ter še posebej družini, ki je darovala obraz," je dejal.

Besede so mu po poročanju tujih medijev prišle težko iz novih ustnic, zato ga je bilo težko razumeti, a so hkrati dokaz uspeha 24-urne operacije, s katero mu je okoli 30 zdravnikov, anestezistov, medicinskih sester in drugih strokovnjakov dalo možnost za približno normalno življenje. Pred operacijo namreč poškodovani Oscar ni mogel požirati, govoriti, jesti in normalno dihati. Devet poskusov, da bi mu s plastično operacijo popravili obraz, je spodletelo. Pet let je preživel z luknjo na mestu, kjer naj bi bila imel usta in nos.

Zdravniki so ob Oscarjevi predstavitvi v javnosti povedali, da nov obraz ni podoben darovalcu, katerega identiteta mora po španskih zakonih ostati skrivnost, ampak je hibrid novega obraza in obraza, kakršen je bil pred tem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.