Svet
11 ogledov

Osebnost leta 2011 je protestnik

Protestniki Reuters
Osebnost leta 2011 je neimenovan protestnik. Ta simbolizira tiste, ki so se uprli režimu v arabskem svetu in izkoriščevalskemu kapitalizmu v ZDA, protestnike v Grčiji, Španiji in Kremlju.

Ameriška revija Time je izpostavila tisto, kar protestnike spodbuja že ves čas: samozažig tunizijskega uličnega prodajalca, ki mu je grozilo, da bo ostal brez možnosti preživljanja družine. Ta mladenič je spodbudil demonstracije, te pa so po vrsti let le privedle do sprememb tunizijskega režima. "Moj sin se je zažgal za dostojanstvo," je za revijo dejala njegova mati Mannoubia Bouazizi. Njen sin ni umrl takoj, temveč po več dnevih trpljenja v bolnišnici. In takoj po tem, ko je izdihnil, so se na ulice pognali razjarjeni prebivalci Tunizije, ki delajo po cele dneve samo zato, da lahko preživijo. Njegova mati je med ogledom posnetkov protestov sama pri sebi pomislila: "Tunizijci so se končno zbudili!"

Na drugem mestu letošnje lestvice je admiral William McRaven, ki je osnoval operacijo za napad na posestvo voditelja Al Kaide Osamo bin Ladna v pakistanskem Abotabadu. Bralci revije pa so največ glasov namenili turškemu premierju Recepu Tayyipu Erdoganu, kateremu sledi argentinski nogometaš Lionel Messi. Lani je revija za osebnost leta imenovala avtorja Facebooka Marka Zuckerberga. Še kot zanimivost: zadnji zmagovalec, ki ni bil Američan, je Vladimir Putin – tudi ta se danes po decembrskih volitvah ubada s protestniki.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.