Svet
6 ogledov

Osemdesetletnico dočakal v komi

Ariel Šaron je bil v času, ko je  predsedoval izraelski vladi, dobrega zdravja, Žurnal24 main
Nakdanji izraelski premier Ariel Šaron danes praznuje osemdeset let, a zaradi možganske kapi se ne bo mogel poveseliti v krogu družine.
Šaron je namreč zaradi možganske kapi, ki je pošteno načela njegovo zdravje januarja leta 2006, že dve leti v komi. Bivšega vojaškega generala, ki je zasedal prestol izraelskega premierja od leta 2001 pa vse do usodne kapi, je nasledil sedanji premier  Ehmud Olmert.

Ob Šaronovi postelji naj bi se danes zbrala njegova družina, med njimi tudi najstarejši sin Omri, ki v sredo sicer odhaja v zapor zaradi nezakonitega zbiranja sredstev za očetovo volilno kampanjo leta 1999.

Priljubljen, a sporen voditelj

Šaron se je rodil leta 1928 v bližini Tel Aviva, leta 1973 pa je bil med ustanovitelji desne stranke Likud. Sicer pa je bil Šaron eden najbolj priljubljenih, vendar tudi najbolj spornih izraelskih voditeljev. Velja za očeta širjenja judovskih naselij na palestinska območja, leta 1982 pa je kot obrambni minister ukazal tudi vdor v Libanon. Očitali so mu, da ni preprečil krvavega pokola izraelske milice nad Palestinci v begunskih taboriščih Sabra in Šatila, v katerem je bilo ubitih na stotine Palestincev, tudi žensk in otrok. Leta 2005 pa je Šaron v radikalni spremembi politike umaknil izraelske sile iz Gaze.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.