Svet
20 ogledov

Osiješko sodišče Hrvatom odnaša milijone?

Sodišče v Osijeku ob začetku obnove - še brez klimatskih naprav. Pixsell
Na Hrvaškem utegnejo zaradi klimatskih naprav na enem izmed sodišč ostati brez dela evropskih sredstev. Ministrstvo bo moralo v Bruselj vrniti 8.000 evrov, a pod vprašajem ostajajo milijoni.

Po poročanju hrvaškega Večernjega lista je preprosta izvedba prezračevalnega sistema na osiješkem sodišču povzročilo afero v zvezi s sredstvi Evropske unije Hrvaški. Pravosodno ministrstvo je moralo zaradi nespoštovanja določil pogodbe z EU o finančni podpori projektu izobraževanja tožilcev vrniti več kot osem tisoč evrov.

Nepravilnost je sicer videti nepomembna: nabaviti bi morali eno notranjo in tri zunanje enote za klimatizacijo prostorov, a so naročili dve notranji in dve zunanji.

Nepravilnosti so tudi bolj resne

A kot piše spletni portal časnika, pravosodno ministrstvo nikakor ni edino, ki je moralo vračati denar. Doslej so našteli že 53 primerov nepravilnosti pri črpanju sredstev v skupni vrednosti 900 tisoč evrov. V bruseljske blagajne se bo tako nazaj prelilo vsaj 130 tisoč evrov, evropski urad za boj proti prevaram pa preverja še dva suma nepravilnosti, od katerih se en nanaša na hrvaško sodišče.

Bodo ob milijone?

Večernji opozarja, da je primer, zaradi katerega bo moralo ministrstvo ob nepravilni porabi sredstev na osiješkem sodišču v Bruselj vrniti osem tisoč evrov, trivialen, a je lahko usoden. Brez skrbnega pregleda in doslednega spoštovanja dogovorov ter pogodb bodo lahko sredstva, za katera se iz evropskih fondov poteguje Hrvaška, ostala neizkoriščena ali pa jih bodo morali uporabniki vračati. Gre pa za vsaj 500 milijonov evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.