Svet
5 ogledov

Oscar spet v jok na sodišču

Oscar Pistorius Reuters
Pistorius ponovil, da je dekle zamenjal za vlomilca. Družina pokopala Reevo.

Danes so znova zaslišali Oscarja Pistoriusa na sodišču. Kot poroča Telegraph, se je Oscar, ki je v sodno dvorano prišel v temno modrem suknjiču z rdečo kravato, spet zlomil. Fotografe pa je zaprosil, naj ga ne fotografirajo in ne objavijo njegovih fotografij. Sodnik Desmond Nair pa je opozoril: "Objava fotografij iz sodne dvorane lahko ogroži sojenje. To sem opozoril že v petek; medijska hiša, ki je objavila fotografije, se je že opravičila."

"Mislil sem, da je Reeva v postelji"

"Zbudil sem se, hotel sem zapreti balkonska vrata, ko sem slišal ropot v kopalnici. Prestrašil sem se. Bilo je temno, mislil sem, da je Reeva v postelji in da je skozi okno priplezal vlomilec. Zavpil sem mu, naj pride ven. Ker ga ni bilo, sem streljal," je v izjavi, ki jo je prebral odvetnik, zapisal Pistorius.

Sodili mu bodo za naklepni umor

Kljub temu, da je Pistoriusov odvetnik ves čas upal, da se bo lahko branil s prostosti, pa je sodnik odločil drugače. Dejal je, da mu bodo sodili za naklepni umor, zato mora ostati v priporu.

Na sodišče je s Pistoriusom prišel tudi njegov oče, ki pravi, da bo sedel poleg njega. "Zgodila se je nesreča. Zaradi spoštovanja do sina ne bom rekel ničesar več," je dejal oče.

"Močno sem jo ljubil"

Tožilec je prepričan, da je atlet dekle načrtno umoril. Povedal je, da načrtovanje na pomeni nekaj mesecev, tednov, ur. "Če se oborožim, prehodim razdaljo in ustrelim nekoga, je to naklepno. Vrata so zaklenjena. Prehodim sedem metrov in ubijem. Motiv je: hočem ubiti. To je to," je pojasnil sodniku.

Pistorius naj bi se najprej namreč oborožil, nato na nogi nataknil protezi in naredil sedem korakov. Sledili so trije streli iz pištole skozi zaprta vrata kopalnice, nekoliko kasneje pa še en. "Streljal in ubil je nedolžno žensko," je dejal tožilec Gerrie Nell.

Med poslušanjem teh besed je Pistorius ponovno planil v jok in zanikal obtožbe. "Ne razumem, kako sem lahko obtožen umora. Močno sem jo ljubil in ona je čutila enako."

Protesti pred sodiščem

Med zaslišanjem se je pred sodiščem zbrala množica ljudi, zlasti žensk, ki so v JAR mnogokrat žrtve svojih partnerjev, in zahtevala, da Pistoriusu, ki je v domovini veljal za velikega športnega junaka, sodijo kot vsakemu drugemu državljanu. "Ostati mora v zaporu in tam zgniti," so bili ogorčeni nekateri.

Naj vas spomnimo

Južnoafriški atlet Pistorius je bil na valentinovo pridržan, saj je osumljen umora dekleta Reeve Steenkamp. Tragedija se je zgodila v četrtkovih zgodnjih jutranjih urah na domu atleta, ki je po vsem svetu zaslovel, ko je kot prvi atlet brez nog sodeloval na pravih olimpijskih igrah. Pistorius naj bi v dekle, tridesetletno manekenko, izstrelil štiri naboje iz pištole, in to kar skozi vrata kopalnice. Tam je policija tudi našla truplo manekenke. V prvih izjavah je Pistorius dejal, da je mislil, da gre za vlomilca. V nedeljo so mediji poročali, da je policija na kraju zločina našla tudi krvav kij za kriket, s čimer bi bila izključena možnost nesreče.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.