Svet
52 ogledov

Oskrunjeni muslimanski grobovi

Vandali se znašajo nad grobovi tudi v francoskem mestu Elne. Žurnal24 main
V kraju Traun v Zgornji Avstriji so neznanci oskrunili 90 muslimanskih grobov. Krivci za vandalizem naj bi bili desničarski skrajneži.

Avstrijski kriminalisti ugotavljajo, da so storilci kaznivo dejanje zagrešili med petkom in nedeljo. Večina nagrobnikov in nagrobnih plošč je izdrta iz zemlje in porisana z židovskimi simboli, kot sta davidova zvezda in sedmeroramni židovski svečnik, napisana pa je tudi ena izmed izraelskih strank.

Po mnenju islamske verske skupnosti v Avstriji naj bi storilci tako odvrnili svojo pozornost ter s tem zanetili versko sovraštvo med judi in islamisti. Vendar avstrijska policija primer še vedno raziskuje, pri čemer krivec še ni znan.

Znano je, da so islamsko versko skupnost že večkrat napadli desničarski skrajneži. Tako naj bi že en teden pred zdajšnjo skrunitvijo grobov muslimanski pogrebnik na pokopališču odkril nalepko ene od avstrijskih desničarskih organizacij. Verjetno ni naključje, da se je povečalo število napadov na islam ravno v času svetega meseca ramazana, ko so pripadniki muslimanske skupnosti še posebej občutljivi.

Nenazadnje avstrijski desničarski svobodnjaki (FPÖ) ter Zavezništvo za prihodnost Avstrije (BZÖ), ki so na nedeljskih predčasnih parlamentarnih volitvah dobili slabih 30 odstotkov glasov, javno nastopajo proti muslimanom v Avstriji, med drugim se odločno zavzemajo za prepoved mošej z minareti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.